Houtvademecum ingrijpend vernieuwd

Den Haag, 12 maart 2018 09:14 | Door de redactie

Uitgeverij Vakbladen.com heeft het Houtvademecum uitgebracht. De inhoud van deze elfde druk is geactualiseerd, verbeterd en fors uitgebreid.

Het Houtvademecum informeert in woord en beeld onder meer over de uiterlijke kenmerken, kwaliteiten, sterkte, bewerkbaarheid, oppervlakteafwerking, impregneerbaarheid, verlijming, technische specificaties en opbouw van hout. De bomen die het hout voortbrengen, en hun herkomstgebieden, worden eveneens beschreven.

Houtwoordenboek
Daarnaast is het Houtvademecum een soort houtwoordenboek. De nieuwe editie gelicht meer dan 250 meest gangbare houtsoorten – van abachi tot zebrano – die in Nederland en België worden gebruikt. Van elke houtsoort is een nieuwe set foto’s gemaakt.

Het boek bevat nieuwe praktijkinformatie en aangepaste houtbeschrijvingen. Ook gaat het in op nieuwe normen, technische ontwikkelingen, duurzaam geproduceerd hout, duurzaam inkoopbeleid en milieuvoordelen van hout. De uitgave is in full color. De eerste druk verscheen in 1955. 

Initiatiefnemer
Centrum Hout is de initiatiefnemer van het nieuwe Houtvademecum. De hoofdredactie van de elfde druk wordt gevoerd door René Klaassen van SHR Wageningen. De redactie en technisch advies zijn in handen van Eric de Munck van Centrum Hout/VVNH. Beiden werkten intensief samen met een begeleidingscommissie.

Alle schakels

Het Houtvademecum is bedoeld voor alle schakels in zowel Nederland als Vlaanderen die betrokken zijn bij hout, bomen en bos. Bijvoorbeeld houtleveranciers, houtbewerkers, houtverwerkers, voorschrijvers en besluitvormers, houttoepassers, onderwijs, brancheorganisaties en overheidsinstanties. Ook voor hobbyisten en belangstellende particulieren is de inhoud interessant.

Houtvademecum, ISBN 978-90-828172-9-4, 832 pagina's, prijs is 139 euro 95.