Impacttool raamt milieuschade niet-duurzaam hout

Utrecht, 10 januari 2018 08:15 | Door de redactie

Wanneer er enkel nog duurzaam tropisch hout wordt toegepast in Nederland, dan wordt tot 300 miljoen euro bespaard aan schade aan klimaat en biodiversiteit door ontbossing. Dat blijkt uit de impacttool van FSC Nederland.

De impacttool geeft bedrijven en overheden inzicht in de positieve impact van het gebruik van FSC-hout in projecten. FSC Nederland ontwikkelde de impacttool met ondersteuning van EY. In de tool zijn 27 tropische houtsoorten opgenomen uit de regio's Zuid-Amerika, Afrika en Azië. De tool is gebaseerd op Life Cycle Assessment.

Fietsbrug Harderwijk 
De tool kan ook worden ingezet voor berekeningen van de milieu-impact op projectniveau. Daarmee wordt inzichtelijk gemaakt hoeveel de impact op natuurlijk kapitaal kan zijn in relatie tot de totale projectkosten. In sommige gevallen kan de positieve impact van FSC-certificering oplopen tot zo’n 20 procent van de totale projectkosten.

In de fietsbrug A28 in Harderwijk is 147 kuub FSC-gecertificeerd azobé toegepast, een tropische houtsoort uit Afrika. Wanneer niet-gecertificeerd hout in dit project wordt toegepast, zouden de extra kosten, inclusief milieukosten, voor dit project kunnen toenemen met 663.000 euro. De totale bouwkosten van het project bedroegen 2,9 miljoen euro. Met de extra kosten zou het bedrag op ruim 3 miljoen euro komen. Deze botterbrug was drie jaar geleden spotlightproject op Het Houtblad. 

In gemeenten worden veel kleine fietsbruggen gerenoveerd. Bij de renovatie van een kleine fietsbrug wordt gemiddeld ongeveer 2,5 kuub FSC-gecertificeerd azobé toegepast. De maximale vermeden milieukosten dankzij het FSC-houtgebruik voor een dergelijke fietsbrug bedragen 11.000 euro.

In het renovatieproject Olympia van corporatie Ymere is er in 547 woningen 365 kuub FSC-gecertificeerd mahonie toegepast. De maximale vermeden milieukosten bedroegen 570.000 euro.

Niet-gecertificeerd hout te goedkoop
Roel Nozeman, sustainabilitymanager FSC Nederland: 'Het is erg belangrijk dat het verschil in milieuschade tussen FSC-hout en niet-duurzaam hout zichtbaar wordt en nu ook in geld kan worden uitgedrukt. Niet-gecertificeerd hout is veel te goedkoop, de maatschappij draait nu op voor alle schade aan biodiversiteit en klimaat.'

Klik hier voor de impacttool