Internationale prijs voor duurzame boomwoningen in China

Leeuwarden, 12 maart 2018 09:36 | Door de redactie

AchterboschZantman Architecten in Leeuwarden is winnaar van de WAN Award 2017. Het architectenbureau kreeg de prijs voor Garden Valley Lyang, dat de jury betitelde als benchmark voor duurzaam design.

Garden Valley Lyang was eind vorig jaar spotlightproject op Het Houtblad. Uit het artikel blijkt dat de kiem voor succes in China werd gelegd in 2012, tijdens een handelsmissie die was geïnitieerd door Leeuwarden. Het lukte de Friese architecten om vanuit eerste contacten een vertrouwensrelatie op te bouwen, die garant staat voor meer opdrachten in China.

Boomwoningen
Het winnende project bestaat uit 45 accommodaties voor een tot vier personen en een luxe spa annex clubhuis. De verblijfs- en recreatie-units zijn gebouwd op palen en zweven letterlijk tussen de weelderige boomtoppen van een parkachtige omgeving. Het Friese architectenteam koos voor boomwoningen om de ecologische footprint te minimaliseren.

Hans Achterbosch, architect en oprichter van het bureau in Leeuwarden: 'Vertrouwen speelt als een rode draad door het verhaal heen. Onze opdrachtgever, een particuliere investeerder die terugkeerde naar zijn geboortestreek om er ecologische projecten te realiseren, was zo overtuigd van onze expertise en verbeeldingskracht dat we letterlijk carte blanche kregen. Dat zet het eindresultaat voor ons in een uniek perspectief.'

Houten constructies
De opdrachtgever was met name gecharmeerd van het ontwerp vanwege de verbinding tussen de vrijwel verdwenen Chinese bouwtraditie, gebaseerd op houten constructies en de typisch West-Europese vormtaal en architectonische details. De jury van de WAN Award noemt het ontwerp ‘gedistingeerd’. Zij prijst de toepassing van lokale materialen, zoals bamboe en de harmonie met de natuur.

Aanvankelijk twijfels
Hans Achterbosch, die China geregeld bezoekt vanwege de grote belangstelling voor het Friese ontwerp dat een authentiek ecologisch statement afgeeft, kijkt met voldoening terug op het project. Hij zegt onder meer: 'Aanvankelijk hadden we twijfels over de vraag of het Chinese aannemers zou lukken ons ontwerp vanaf tekening te vertalen naar de gewenste bouw. Ze hebben ons echt verrast. Het ontwerp is schitterend uitgevoerd, tot in de kleinste details.'
De WAN Award die aan AchterboschZantman is toegekend, viel in de categorie Resort Complex. 

Lees het artikel over Garden Valley Lyang uit Houtblad 8/2017.

Foto: Anna de Leeuw Amsterdam