Kleurrijke veterfabriek met lariks pergola

Amsterdam, 16 februari 2016 09:26 | Door de redactie

In het West-Franse Andrezé ontwierp Emiel Lamers Architectures een opvallende veterfabriek. De kleurrijke bedrijfshallen worden verbonden door een pergola in hout.

De veterfabriek staat op een klein industrieterrein ten noorden van Cholet, een stad met een rijk textielverleden. Opdrachtgever is Société Choletaise de Fabrication. De kleurrijke bedrijfshallen symboliseren de kleurrijke veters en koorden die binnen door de honderden groene machines worden gevlochten.

Lariks pergola
Deze nieuwe hallen zijn geplaatst naast een bestaande rechthoekige witte hal die door een houten overdekte pergola is verbonden met de nieuwe kantoren in de groene hal. Deze pergola met lariks buitenkolommen en lamellen loopt door boven het ronde terras voor de kantine. Druivenaanplant zal over een paar jaar extra schaduw geven op het terras.

FSC-gecertificeerd hardhout

Voor de binnentrap in het kantoordeel is vanwege de sterkte-eigenschappen gekozen voor FSC-gecertificeerd tropisch hardhout. De balustrade is gemaakt van gevlochten staaldraad om de activiteit van de fabriek als vlechterij en weverij te illustreren.
Eerder ontwierp het Amsterdamse architectenbureau Emiel Lamers Architectures onder meer het horecapaviljoen voor brasserie Het Oog in Amsterdam