Kop-hals-rompvilla met gevelbekleding van red cedar

Hindeloopen, 7 maart 2018 08:18 | Door de redactie

Deze kop-hals-rompvilla in Hindeloopen ziet er eenvoudig uit, maar zit vol ruimtelijke en technische innovaties. 'De uitbreiding van een oude woning met een schuur verbindt veel meer dan alleen deze twee bouwdelen,' geeft Lautenbag Architectuur aan. De gevelbekleding is van red cedar.

De uitbreiding bestaat uit een minimalistische doos van 350 vierkante meter groot met daarin de ruime entree, woonkeuken en eetkamer. De ruimtes baden in het licht en lopen door de enorme schuifpui nagenoeg naadloos in het landschap over. De kozijnen liggen diep in de gevel. Dat zorgt in de zomer voor schaduw en in de winter voor licht, legt Lautenbag Architectuur uit. Sensorgestuurde zonneschermen zorgen daarnaast voor voldoende koelte in de zomer.

Gevelbekleding van red cedar
Het materiaalgebruik aan de buitenzijde is sober en geeft elk bouwdeel zijn eigen karakter. De schuur is bekleed met red cedar. De verticale gevelbekleding benadrukt de vorm van de ramen en dakkapellen. De uitbreiding is ingepakt in donker strekmetaal. Dit accentueert de vorm en geeft diepte aan de gevel. Het woonhuis wordt in de volgende fase verbouwd.

Bed & Breakfast

In de verbouwde schuur is een Bed & Breakfast te vinden. Daarnaast zijn de hoofdslaapkamer en badkamer hierin ondergebracht. De dubbele verdiepingshoogte geeft een ruimtelijk gevoel en blijft tegelijkertijd ingetogen door materiaal- en kleurgebruik. Er zijn veel bijzondere elementen in de villa toegepast. Naast de enorme schuifpui met weggewerkt kozijn zijn dat onder meer een gigantische stalen taatsdeur bij de entree en speciaal ontwikkelde buitenkozijnen bij de schuur. Bovendien is de schuur uitgerust met domotica.

Lokaal 
Bij het project hebben opdrachtgever, architect en bouwers nauw samengewerkt. De opdrachtgever vond het een uitdaging om zelf de woning te verbouwen met hulp van vrienden en bedrijven uit de omgeving. Ook voor de materialen wilde hij lokale leveranciers inschakelen. Daar is uitgebreid onderzoek naar gedaan. Daardoor nam het proces veel tijd in beslag. Ook werd de tijd genomen om de essentie van het ontwerp en de details uit te leggen aan het bouwteam. Een ieder had ook een eigen inbreng. 'Daardoor zit het gebouw zowel architectonisch als technisch scherp in elkaar,' aldus architect Diana Lautenbag. De uitbreiding is in 2016 opgeleverd.

Tekening: Lautenbag Architectuur
Fotografie: Marcdefotograaf/Folkert Bleeker