Kruislaaghout versterkt met biobased hars

Güstrow, 11 oktober 2017 10:52 | Door de redactie

De Duitse polymeerleverancier Covestro werkt samen met vier partners aan een biobased hars voor gelamineerd hout en kruislaaghout.

Onderzocht is of er voor hars biobased alternatieven zijn. Moderne houtbouw is in opkomst, ook in Duitsland. Door een wijziging in de bouwverordening is het bijvoorbeeld in Duitsland mogelijk in hout te bouwen tot zeven verdiepingen.

Biobased alternatieven
Voor houtbouwconstructies wordt vaak gebruik gemaakt van gelamineerd hout en kruislaaghout met polyurethaanhars tussen de afzonderlijke lagen. Deze lagen kunnen worden versterkt door aan de hars bijvoorbeeld glas- of koolstofvezels toe te voegen. Onderzoekers hebben bekeken of daarvoor biobased alternatieven zijn.

Hernieuwbare stoffen
De onderzoekers testten een hars op basis van plantaardige oliën en geregenereerde cellulose vezels als toevoeging. Positieve eigenschappen zijn een lage brandbaarheid en een hoge weerstand tegen invloeden van buitenaf. Daardoor zijn geen verdere toevoegingen nodig. Daarmee is er nu een materiaal voor houtconstructie dat zelf uit minstens 90 procent hernieuwbare stoffen bestaat. Het is de bedoeling dat het nu in de praktijk wordt getest.
.
Het project wordt gefinancierd door de Duitse overheid via het projectbureau Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe