Levensbestendige woning met veel details in hout

Toronto, 4 december 2018 10:24 | Margo Verbiest

Betsy en Shane Williamson van designbureau Williamson Williamson ontwierpen House on Ancaster Creek. Deze levensbestendige woning in Toronto kent schitterende details in hout, zoals een wenteltrap bekleed met triplex.

De woning ligt in Ancaster Creek, een beschermd gebied met bos, moerasland, weide en water. In het ontwerp is er rekening mee gehouden dat het huis aan de kreek ligt. Het huis beweegt met het landschap mee, leggen de ontwerpers van Williamson Williamson uit. Doordat veel glas is gebruikt, is de natuur overal aanwezig. Steen en hout uit de lokale omgeving zijn andere veelgebruikte materialen.

Twee aparte delen

De woning bestaat uit twee aparte delen die haaks op elkaar staan. Zowel het jonge gezin als de op leeftijd zijnde ouders wonen zelfstandig, maar zijn toch in elkaars buurt. Voor het gezin is er in de hoofdvleugel op de begane grond een grote woonkamer, eetkamer en keuken. Deze vleugel ligt evenwijdig aan de kreek. De keuken is 20 meter hoog en kent een piramide-achtig plafond. In het midden staat een kookeiland in massief eiken. Deze ruimtes hebben tevens een sociale functie. Ook de bejaarde ouders kunnen hier vertoeven.

Wenteltrap van triplex

Een schitterende met hout beklede wenteltrap verbindt de woonkamer met de ouderslaapkamer van het gezin. De spiralende blikvanger is van triplex, de leuningen zijn van wit eiken.
De woonkamer is in de zomer te verdubbelen door de ruimte onder de uitkraging erbij te betrekken. Op de tweede verdieping ligt een lounge met een bar, een bibliotheek in eiken, en een kantoor en een slaapkamer die uitzicht bieden op de kreek. Verder is er een badkamer.

Gelijkvloerse vleugel

De andere, gelijkvloerse vleugel is voor de op leeftijd zijnde ouders. Er is een woon- en eetkamer en een keuken met speciale functies. Daarnaast is er een slaapkamer en een badkamer. Aangrenzend is er tevens een slaapkamer met badkamer voor een inwonend familielid of een verpleegkundige.

Hout uit lokale bossen

Naast de eis dat het huis energiezuinig moest zijn, was de materiële duurzaamheid van groot belang. Voor de levensbestendige woning zijn lokale bouwmaterialen gebruikt. De onderste bouwlaag is bekleed met Algonkin-kalksteen. De bovenste volumes zijn voorzien van verticale cederbekleding. Op het dak liggen zonnepanelen. In combinatie met ledverlichting en driedubbel glas wordt de woning energiezuinig. Het project is in november 2016 voltooid.