Maggies Oldham opnieuw in de prijzen

Oldham, 17 juli 2018 10:00 | Door de redactie

Maggie’s Oldham van architectenbureau dRMM heeft een RIBA National Award 2018 gewonnen. In het zorgcentrum krijgen kankerpatiënten ondersteuning van familieleden, vrienden en therapeuten. Het is het eerste gebouw ter wereld in kruislaaghout van hardhout.

Directeur-architect Alex de Rijke van dRMM en de American Hardwood Export Council (AHEC) stuurden een speciale uitnodiging naar Het Houtblad om het gebouw te aanschouwen. De Rijke zelf was afwezig omdat zijn eigen vriendin terminaal darmkankerpatiënt is. Ze was een belangrijke inspirator voor dit project, met een blijvende invloed op zijn ideeën over architectuur. Enkele weken na de opening overleed ze.

Ribbelgevelbekleding
Eenvoud biedt vaak de meeste troost. Dat is de eerste observatie op een zonovergoten dag ter locatie in Oldham, 13,5 km ten noordoosten van Manchester. Het verblijf staat op het terrein van het Royal Oldham Hospital. De houten schoenendoos, 4 m hoog zwevend op zes slankstalen kolommen, onderscheidt zich duidelijk van de typische Engelse woningbouw in baksteen rondom, van kleur te rood, van vorm te groot. De bekroning met schoorstenen is voor Nederlanders een vreemd relict van ons eigen kolentijdperk.

Des te strakker en krachtiger komt het rechthoekige volume over, wat weer wordt verzacht door de schaduwende ribbelgevelbekleding van thermisch gemodificeerd tulpenboomhout. Je zou er verticaal geplaatst golfplaat in kunnen zien, maar door de uitvoering in hout mist het elke onvriendelijke industriële uitstraling. De FSC-houtsoort van houdbaarheidsklasse 4 springt door de warmtebehandeling naar klasse 1. Het rijk getekende hout is door de modificering redelijk eenkleurig aangedonkerd en transformeert lopendertijd naar grijs.

Maggie's Oldham was spotlightproject op Het Houtblad.nl. Lees hier het complete artikel, afkomstig uit Het Houtblad.

Vele prijzen
Maggie's Oldham won vele prijzen: RIBA North West Award 2018, RIBA North West Sustainability Award 2018, RIBA North West Project Architect of the Year 2018 (Jasmin Sohi), RIBA North West Building of the Year 2018, Wood Award 2017 categorie Education & Public Sector, Healthcare Project the Year en Contractor of the Year bij de Timber Awards 2017, Building Project of the Year en Sub-Regional Project of the Year for Manchester, behaald bij de Constructing Excellence Awards North West.

Foto: dRMM/Jasmin Sohi