Spectaculair golvend dak voor markthal

Robina, 16 april 2018 13:04 | Door de redactie

In het Australische Robina is een markthal geopend met een spectaculair golvend dak bekleed met gerecycled hout en hout afkomstig van duurzaam beheerde bossen. Het ontwerp is van ACME architects in Berlijn.

Binnen doet de hal denken aan een omgekeerd schip, een indruk die nog wordt versterkt door de ribben en stroken in honingkleurig hout.

Voedingsproducten
De nieuwe markthal bevindt zich tussen twee grote supermarkten en huisvest 55 handelaren, onder wie visverkopers, slagers, restaurants en een microbrouwerij. Zij leveren de beste lokale en regionale voedingsproducten. Voor de markthal ligt een trapsgewijs aangelegd plein met waterpartijen en weelderige beplanting. Het is toegankelijk vanaf het nieuwe parkeerterrein. 

Hergebruikt hout
Het met zink beklede dak is voorzien van zonnepanelen en glas en zo ontworpen dat in winter en zomer geprofiteerd wordt van daglicht. In het hele gebouw zijn duurzame materialen toegepast, benadrukt ACME architects. Het hout is gerecycled of afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Op het westen is de beglazing tot een minimum beperkt en zorgt zonwering ervoor dat de temperatuur niet te hoog oploopt.

Voedselverspilling tegengaan
Verder wordt voedselverspilling tegengegaan. Het organisch afval dat handelaren, maar ook hun klanten, gewoonlijk weggooien, wordt ingezameld door OzHarvest, een soort van Australische voedselbank. Ook is er voor alle handelaren een centrale spoelkeuken aanwezig. Regenwater wordt opgevangen en hergebruikt. Overal is energiezuinige verlichting geïnstalleerd. Er is een stalling voor fietsers. 

Foto's: Peter Clarke
Tekeningen: ACME