Meerhuis in Groningen

Meerstad, 25 februari 2019 15:34 | Nathan Strik

Aan het einde van een landtong in het Groningse Meerstad is een houten huis gebouwd. Het Meerhuis is ontworpen vanuit de traditie van gebintenbouw en is onderdeel van het manifest ‘gebinteergebegint’.

‘Gebinteergebegint’ is bedacht door Haiko Meijer van Onix architecten, samen met fotograaf en vormgever Peter de Kan. Dit manifest biedt een kans om na te denken over andere manieren van bouwen. In een gebied waar de aardbevingsgevoeligheid een actueel thema is, wil Haiko een appel doen op de traditie van de gebintenbouw.

Meerhuis

Het Meerhuis ligt op een verhoogd kavel, wat de bewoners een vrij uitzicht over het water oplevert. Het geraamte van het huis is een kubus van 6m3, waarvan de gebinten verdiept in de woning verscholen liggen.

Deze kubus herbergt op de begane grond de woonkeuken als centrale plek. Hier omheen zijn twee zijbeuken te vinden met woongedeelte en twee veranda’s. Het woongedeelte in de ene zijbeuk bestaat uit een woonkamer, aangevuld met een ontvouwbaar megameubel, met diverse functies als keuken, trap en bureau. De andere zijbeuk bevat onder andere de slaapkamer en is meer gesloten.

Buitenleven

Aan het huis is een buitenterras gekoppeld, met vrij uitzicht over het meer. Er is bewust gekozen voor een huis dat verbinding maakt met de buitenwereld.

Ook bevat het huis een bijgebouw, dat vanuit de gebruikswensen langwerpig is opgezet. Het bijgebouw draagt als utiliteitsgebouw een serie zonnepanelen op het zuiden op het dak.

(Beeldmateriaal: Onix architecten)