Minimalistische villa met western red cedar

Capelle aan den IJssel, 25 augustus 2015 08:37 | Door de redactie

Spanjers Architect ontwierp een minimalistische villa voor een perceel tegen een bosrand in Oirschot. Natuurlijke materialen in combinatie met wit stucwerk was een belangrijk uitgangspunt.

De minimalistische woning moest een strakke en moderne uitstraling krijgen en tegelijkertijd aansluiten bij de bosrijke omgeving. Het ontwerp bestaat uit twee rechthoekige blokken, die zich zowel qua materiaal als qua functies van elkaar onderscheiden. De overstekken die ontstaan door het bovenste blok zorgen voor spanning, zo legt Spanjers Architect uit.

Western red cedar
Het bovenste blok is bekleed met horizontale delen western red cedar. De geveldelen zijn 10 mm uit elkaar geplaatst, zodat er kan worden geventileerd, wat de levensduur van de gevel ten goede komt. Tevens levert het een sterke horizontale belijning op. De dagkanten van de ver terugliggende ramen zijn eveneens afgewerkt met western red cedar. De verschillende, schijnbaar willekeurig geplaatste gevelopeningen geven het blok een speels accent. In dit blok, dat haaks is geplaatst op het onderste blok, bevinden zich private functies.

Houtskelet
Het strak wit gestuukte blok is deels in de grond verzonken door een split level. Dit blok biedt plaats aan de publieke functies, zoals keuken, living, tuinkamer, werkkamer en loungeruimte. Deze laatste vormt een subtiele verbinding met het bovengelegen gedeelte van de woning.
De vloer van de uitkragende verdieping is uitgevoerd in gewapend beton. De volledige gevels, wanden en het dak zijn opgebouwd als houtskelet, om zo het gewicht tot een minimum te beperken. Ook versnelde dit de bouwtijd doordat complete wanden geprefabriceerd konden worden.