Modulair voetbalstadion in gelamineerd hout

Rome, 10 april 2018 07:30 | Door de redactie

Rubner Holzbau bedacht samen met Bear Stadiums een modulair stadion in gelamineerd hout met een lage milieu-impact. Volgens de initiatiefnemers is er wereldwijd grote vraag naar stadions met 5.000 tot 20.000 zitplaatsen.

Stadions moeten concurreren met hd-tv. Steeds meer voetballiefhebbers bekijken wedstrijden op de bank thuis. Daarom is het belangrijk stadions te bouwen die mooi, comfortabel en veilig zijn, die snel te bouwen zijn en waar supporters zich prettig voelen, leggen de initiatiefnemers uit, houtleverancier Rubner Holzbau en advies- en ontwerpbureau Bear Stadiums

Modulaire stadions
De modulaire stadions kunnen bestaande constructies van gewapend beton of metaal vervangen. Die zijn volgens Rubner Holzbau binnen enkele decennia al gedateerd en zullen hoge onderhoudskosten met zich meebrengen. De bouwtijd van een modulair stadion is een half jaar in plaats van de 18 tot 24 maanden die nodig zijn voor een traditioneel stadion. De kosten zijn 1.500 tot 2.000 euro per stoel in vergelijking met 2.500 tot 3.000 per stoel in een traditioneel stadion.

Gecertificeerd hout
Voor de stadions wordt gecertificeerd hout gebruikt uit duurzaam beheerde bossen. Daarnaast zijn innovatievere constructies mogelijk met gelamineerd hout. Daarvan zijn bijvoorbeeld de platen verlijmd met ecologische lijmen met een hoge mechanische weerstand. De stadions kunnen worden uitgerust met zonnepanelen, energiezuinige lichtmasten en hybride gazons die voldoen aan de normen van FIFA/UEFA.

Het modulaire project begint bij 1.500 zitplaatsen voor de Italiaanse Pro League, voor kleine profclubs. Er is wereldwijd al belangstelling voor de modulaire stadions om te voldoen aan het duurzaamheidsplan van de FIFA.

Beeld: Bear Stadiums