NEXT architects ontwerpt winnende uitkijktoren

Amsterdam, 4 juni 2018 09:38 | Margo Verbiest

NEXT architects won een ontwerpwedstrijd voor de uitkijktoren Hoge Blekker aan de Belgische kunst in Koksijde. Het architectenbureau koos voor hout in het ontwerp. De keuze voor houtsoort of houtproduct moet nog worden gemaakt.

Het uitkijkpunt wordt gerealiseerd op de hoogste duin van de Belgische kunst. Bezoekers gaan via een helixvormige trap naar 20 meter hoogte om vanaf een platform de horizon te beleven. De weg omhoog is besloten door houten lamellen, waardoor het zicht op de omgeving tijdens de klim gefilterd blijft. Eenmaal boven wordt het uitzicht in volle glorie ervaren.

Toeristische trekpleister
NEXT architects ontwierp een toeristische trekpleister die zich tegelijkertijd naadloos in zijn omgeving voegt. Onder meer dat is de reden waarom de keuze op deze uitkijktoren is gevallen. De wedstrijd was uitgeschreven door de gemeente Koksijde, provincie West-Vlaanderen en Westtoer. De Provincie wil in 2025 een netwerk van landschapsobservatiepunten.

Slanke houten balken
De Hoge Blekker bestaat bijna volledig uit een stapeling van slanke houten balken die samen een constructieve eenheid vormen. Voor de constructieve uitwerking zocht het architectenbureau samenwerking met het Duitse ingenieursbureau Miebach Consulting. Naar verwachting wordt de uitkijktoren in 2019 gerealiseerd. De keuze voor houtsoort of houtproduct moet nog worden gemaakt. 

Beeld: NEXT architects