Nederlanders onderschatten invloed binnenklimaat

De Meern, 17 mei 2018 08:51 | Door de redactie

Veel Nederlanders onderschatten de impact van het binnenklimaat op hun gezondheid. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek onder 16.000 bewoners, van wie 1.000 Nederlanders, van onderzoeksbureau YouGov in opdracht van Velux Groep.

Nederlanders brengen gemiddeld 90 procent van hun tijd binnen door, ruim 21 uur per dag. Het onderzoek spitste zicht toe op de Indoor Generation, de huidige generatie die veel meer tijd binnenshuis doorbrengt.

Gebouwen intensiever geïsoleerd
Om te voldoen aan de energieprestatie-eisen die vanaf 2020 voor nieuwbouw gelden, worden bestaande en nieuwe gebouwen steeds intensiever geïsoleerd en luchtdicht gemaakt. Wanneer hierbij niet voldoende wordt geventileerd en gelucht, zijn vochtige, schimmelige ruimtes het resultaat. En dat kan een negatief effect hebben op de gezondheid van de bewoners. Zo hebben ze maar liefst 40 procent meer kans op het ontwikkelen van astma. Ook neemt het risico op luchtwegaandoeningen, COPD en andere allergieën toe.

Blinde focus ongewenst
'Gebouwen uit alle macht isoleren, bespaart weliswaar energie, maar schaadt ook de kwaliteit van de binnenlucht,' zegt Marcel Vreeken, manager public affairs bij Velux Nederland. Een blinde focus op isolatienormen in de bouwsector is dan ook ongewenst. 'Ventilatie hoort een integraal onderdeel te zijn van elk renovatie- of bouwproject,' aldus Vreeken. Meer dan driekwart van de Nederlanders weet niet dat binnenlucht veel meer vervuild kan zijn dan buitenlucht.

Luchtkwaliteit verslechteren
Philomena Bluyssen, hoogleraar Indoor Environment bij de Technische Universiteit Delft: 'Wat de meeste mensen niet beseffen, is dat ook bepaalde vervuilende, ziekmakende stoffen in alledaagse huishoudelijke voorwerpen de luchtkwaliteit binnenshuis kunnen verslechteren. Voorbeelden zijn schoonmaakmiddelen, plastic speelgoed, meubilair en bouwmaterialen.' Ook veel alledaagse activiteiten – koken, schoonmaken, douchen, de was drogen, kaarsen branden en zelfs printen – beïnvloeden de luchtkwaliteit in huis.

Alleen maatregelen voor een betere binnenlucht acht Vreeken sowieso niet voldoende. “Alleen door meer tijd buiten door te brengen en onze gebouwen gezonder te maken, kunnen we de trend van ongezond binnenleven doorbreken.”
Gebouwen gezonder maken kan uiteraard door houtbouw met houten binnenwanden en plafonds. Dat is goed voor het binnenklimaat, al blijft ventileren noodzakelijk.