Nederlands paviljoen Expo 2020 in Dubai (video)

Rotterdam, 22 januari 2019 10:09 | Nathan Strik

V8 Architects heeft het ontwerp onthuld voor een Nederlands paviljoen, bedoeld voor de Expo 2020 in Dubai die van 20 oktober 2020 tot 10 april 2021 plaatsvindt. Het wordt geen simpel gebouw, maar een ware biotoop.

Volgens V8 Architects belichaamt het project het Nederlandse thema ‘verbinden van water, energie en voedsel’ door een tijdelijk circulair klimaatsysteem te ontwerpen dat zal worden gebouwd met lokaal verkregen materialen. Bezoekers worden ondergedompeld in stilte, warmte, koelte, licht, duisternis, agricultuur en water. In het paviljoen ervaren bezoekers de Nederlandse kennis en kunde op het gebied van vindingrijk oogsten van water, energie en voedsel.

Duurzaamheid

Het hele paviljoen is ontworpen met duurzaamheid in het achterhoofd. Door lokale materialen te gebruiken wordt de milieubelasting beperkt. Ook worden alle materialen na de expo hergebruikt of gerecycled.

Licht en schaduw

De binnenkant van het paviljoen is geïnspireerd op de contouren van het Nederlandse landschap, gecombineerd met patronen uit de Arabische cultuur. Zonlicht valt in een streeppatroon naar binnen, wat een samenspel van licht en schaduw oplevert.

Prominent

Het paviljoen (3.727 m2) staat in het Sustainability District en vormt een hoogtepunt van de meerjarige campagne in de Golfregio waarin de Nederlandse expertise op het gebied van water, energie en voedsel centraal staat. Het paviljoen is, naast de presentatie van ‘Nederland’, ook een ontmoetingsplaats voor het bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties.

Het Nederlands paviljoen is ontworpen door het Dutch Dubai consortium, bestaande uit Expomobilia, V8 Architects, Kossmann.dejong en Witteveen+Bos.

Meer info over Expo 2020 in Dubai

(Ontwerpen: V8 Architects)