NEXT Architects ontwerpt vleermuisbrug

Capelle aan den IJssel, 11 juni 2015 11:14 | Door de redactie

In het Westland wordt een brug gebouwd voor de huisvesting van vleermuizen. In deze Vlotwateringburg van NEXT Architects uit Amsterdam is hout verwerkt. De oplevering is deze zomer.

‘Er is geen ander vergelijkbaar voorbeeld van een brug die specifiek voor de huisvesting van vleermuizen is ontworpen,’ zegt Herman Limpens, internationaal vleermuis-expert van het Bureau van de Zoogdiervereniging. Limpens was betrokken bij het ontwerpproces. De brug vormt een verbinding over de Vlotwatering, wat momenteel al een belangrijke vliegroute is voor verschillende vleermuizensoorten.

Houten lamellen
De vleermuisbrug wordt onderdeel van de Poelzone, een langgerekt gebied in het Westland, tussen ’s-Gravenzande, Naaldwijk en Monster. De nieuwe brug slingert tussen twee bestaande percelen door en vormt de markante toegang tot de Poelzone. Op het hoogste punt maakt de brug een bocht voor een open zicht het gebied in. De openheid van de houten lamellen geeft een sterke relatie met het water en de oevers. Voor de continuïteit van de route is het kunstwerk visueel verlengd en is het fiets-voetpad in profiel en materiaal doorgezet op de brug.

Afrikaans padoek
De betonnen boogconstructie is 25 meter lang en overspant de hele Vlotwatering. De brug wordt afgewerkt met gebakken bakstenen en hardhouten lamellen. De lamellen zijn van onbehandeld Afrikaans padoek, dat mooi vergrijst zodat het past in de natuurlijke kleurstelling van de brug. Dit rechtdradige hout is gekozen omdat het weinig splintert en vervormt, licht NEXT Architects toe.
In het brughoofd wordt een winterverblijf gemaakt voor de vleermuizen. Aan de onderzijde van het brugdek en in de balustrade zijn zomerverblijven voorzien. De ruimtes zijn geschikt als kraam- en paarverblijven.