Nieuwbouw sociale onderneming Ryhove

Gent (België), 31 januari 2019 11:10 | Nathan Strik

In Gent is de nieuwbouw opgeleverd van maatwerkbedrijf Ryhove. De constructie bestaat onder andere uit kruislaaghout.

Ryhove is een sociale onderneming in Gent, bedoeld als werkplaats voor mindervaliden. Door verval van de oude gebouwen was het noodzakelijk om een nieuwbouw uit de grond te stampen. In het nieuwe bedrijfspand worden kantoorgebouw, atelierruimte en laaddokken verenigd met een ondergrondse parkeergarage.

Speciale wensen

De wens om op de bestaande locatie een nieuwbouw neer te zetten was de beste keus voor de werknemers, die zo op hun vertrouwde locatie verder konden werken, zij het in een nieuw jasje. Dit jasje moest daarnaast vorm krijgen in een woongebied, dus werd het uiterlijk van rijtjeshuizen als uitgangspunt genomen voor het ontwerp.

Het bestaande complex werd gedeeltelijk afgebroken om plaats te maken voor de nieuwbouw. Via een drievoudig zadeldak werd de aansluiting tussen nieuwbouw en het oude pand gerealiseerd. Hiermee ontstond de nieuwe laad-en loszone in het midden van de locatie. Het komen en gaan van goederen is aldus het spreekwoordelijke én het letterlijke hart van het bedrijf geworden.

Constructie

De locatie van Ryhove bestaat uit geprefabriceerde kolommen, panelen van kruislaaghout en sandwichelementen. Deze werden, meestal zonder verdere afwerking, geassembleerd tot een bonte constructie, waarvan het karakter heen en weer slingert tussen dat van een huiselijk en industrieel gebouw.

Deze slingerbeweging is ook doorgevoerd in het interieur, waar de werkplekken werden geschikt onder het zadeldak, omgeven door houten meubilair met zacht vilt.

Het project is in beheer van Ryhove VZW ontworpen door TRANS architectuur | stedenbouw.