Het nieuwe Noma

Kopenhagen, 24 september 2018 09:59 | Gerard Vos

Bij de fijnproevers is Noma welbekend, vier jaar lang mocht het zich het beste restaurant ter wereld noemen. Net even buiten het oude centrum van Kopenhagen is een nieuw onderkomen gerealiseerd.

Noma heeft het pakhuis uit de zestiende eeuw - in de Kopenhaagse haven – ingeruild voor een pakhuis waar de Nederlandse Marine vroeger mijnen had opgeslagen.

Het ontwerp van Bjarke Ingels Group (BIG) bestaat uit een lang pakhuis en een reeks, slim met elkaar verbonden gebouwen. In totaal zijn er elf ruimtes die rondom de keuken gepositioneerd zijn.

Noma 3

Houtbewerking

Voor de gasten is het niet alleen een genot om er te eten, maar ook om rond te lopen. Omgeving en de gebouwen vormen een geheel. Binnen zijn een reeks aan Scandinavische bouw- en houtbewerkingstechnieken te bewonderen. 

Noma 2

Vooral in de eetruimtes wordt veelvuldig hout gebruikt. Het hout hier moet de bezoeker het idee geven van netjes gestapeld hout bij een houtopslagplaats.

Noma 4

Daglicht

Tussen de afzonderlijke ruimtes is veelvuldig glas toegepast om zo het daglicht en de seizoenen optimaal te kunnen ervaren. Schuiframen en een groot dakraam brengen de natuurlijk omgeving dichterbij. Met het idee om het een integraal onderdeel te laten zijn van de culinaire beleving.

Noma 5

Foto’s Rasmus Hjortshoj.