Noorwegen bouwt wolkenkrabber van ruim 80 meter

Brumunddal, 28 mei 2017 11:48 | Margo Verbiest

In het Noorse Brumunddal komt een van 's werelds hoogste wolkenkrabbers in hout. Mjøstårnet wordt 80 meter hoog, 18 verdiepingen, en omvat appartementen, een overdekt zwembad, een hotel, kantoren, een restaurant en gemeenschappelijke ruimtes.

De houthoogbouw Mjøstårnet komt bij Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen. De bouw is volgend jaar in december klaar. Moelven levert de constructies voor de toren en het zwembad van hout uit lokale bossen. Het ontwerp is van Voll Arkitekter.

Hoogste ter wereld
Vastgoedinvesteerder en opdrachtgever Arthur Buchardt claimt dat het 's werelds hoogste houten wolkenkrabber wordt. 'Bij het 84 meter hoge Hoho Wien gaat het om hybride houthoogbouw,' zegt de opdrachtgever.

Kiezen voor hout
Buchardt legt uit dat zijn keuze voor hout niet zo moeilijk is. 'Een projectgroep opgericht door Noorse wegbeheerders onderzocht de mogelijkheid om 's werelds langste houten brug over het Mjøsa meer te bouwen. Hun studies tonen aan dat bouwen met hout in plaats van beton de CO2-uitstoot tot 30 procent kan verminderen.'

Internationale standaarden
Buchardt is van mening dat de bouwsector in de voetsporen van de auto-industrie gaat treden. 'Over vijftien jaar rijden auto's niet meer op fossiele brandstoffen. Evenzo verwacht ik dat bouwen met milieuvriendelijke materialen internationaal de norm wordt. Met hout bouwen is bijdragen aan een beter klimaat.'

Inspireren
Buchardt hoopt met zijn ambities om met de bouw van de toren anderen te kunnen inspireren. 'Met Mjøstårnet laten we zien dat het mogelijk is om grote, complexe houten gebouwen te bouwen.' zegt hij. De vastgoedinvesteerder maakt een zesdelige serie filmpjes over het houthoogbouwproject.