Observatoria in Corsica

Corsica, 4 maart 2019 13:52 | Nathan Strik

In de bergen van het eiland Corsica heeft Orma Architettura drie gelijksoortige uitkijktorens gebouwd. Vanuit de houten observatoria kunnen edelherten worden bestudeerd.

De drie observatoria zijn door Orma Architettura gebouwd in een Corsicaans natuurreservaat (Parc Naturel Régional de Corse). Dit is een beschermd gebied, dat bijna 40 procent van het eiland beslaat.

Herten kijken

De drie observatoria zijn ontworpen op verzoek van de parkbeheerders om de edelherten meer aandacht te geven. “De populatie Corsicaanse edelherten, een lokale soort die in 1969 verdween, is nu weer aan het toenemen dankzij een herintroductieprogramma, gestart door het natuurreservaat in 1985”, aldus architect Jean Mathieu De Lipowski.

In de tweede fase van dit herintroductieprogramma is het de bedoeling het bewustzijn van mensen te vergroten over de kwetsbaarheid van de soort. Dit wordt gedaan met behulp van de drie observatietorens.

Drie houten torens

Alle drie de torens hebben dezelfde rechtlijnige vormgeving, die lijkt op een boomstam. Ze staan op verhoogde punten en zijn op de rotsen gebouwd. De torens bestaan uit gelijkmatig geplaatste houten latten, waardoor bezoekers 360 graden om zich heen kunnen kijken, zonder gezien te worden door de herten.

Twee van de drie torens (in St. Pierre de Venaco en Quenza) bestaan uit een enkele verdieping en zijn toegankelijk via ladders aan de buitenkant. Het observatorium in Castifao is tegen een bergwand geplaatst en heeft twee verdiepingen die in verbinding staan via een interne ladder.

Fotografie door: Julien Kerdraon en David Giancatarina.