Ontwerp Londen’s concertgebouw onthuld

Londen (Engeland), 29 januari 2019 12:12 | Nathan Strik

Het ontwerp voor een nieuw concertgebouw in Londen is onthuld door architect Diller Scofidio + Renfro. Het wordt een piramidevormige toren met veel houten accenten.

Op de locatie waar nu nog het Museum of London staat zal de nieuwe concerttoren verrijzen, het ‘London Centre for Music’ gedoopt. Het moet een gigantisch cultureel muziekcentrum gaan worden met een moderne insteek. Volgens architectenbureau Diller Scofidio + Renfro is het concertgebouw op maat gemaakt voor symfonisch geluid, maar flexibel genoeg om optredens in meerdere muziekgenres te kunnen bedienen.

Opbouw

Het gebouw is bewust in meerdere lagen opgebouwd. De foyer op de begane grond kent ook al meerdere niveau’s en is bereikbaar vanaf de straat en een loopbrug. Er is een café en bar aanwezig en er is gelegenheid voor ad-hoc optredens en culturele en educatieve activiteiten. Dit moet een levendige sociale en culturele sfeer oproepen.

De hoger gelegen concertzaal lijkt door het ontwerp boven de straat te zweven en moet een echte publiekstrekker worden. De zaal biedt ruimte aan pakweg 2.000 bezoekers. Het publiek omringt alle kanten van het podium, waardoor elke plek geniet van een perfect overzicht op het optreden.

Bovenin het gebouw zijn ruimtes voor events en optredens verwerkt met een uitzicht op de St. Paul kathedraal en de rest van de Londense skyline.

Het nieuwe concertgebouw wordt naar verwachting in 2023 opgeleverd.

(Beeldmateriaal: Diller Scofidio + Renfro)