Ontwerp voor hoogste houtbouw in Duitsland

Berlijn, 12 oktober 2017 10:55 | Door de redactie

Architectenbureau Kaden+Lader ontwierp de hoogste hybride houtbouw voor Duitsland. Het appartementencomplex J1 wordt tien verdiepingen, 34 meter hoog. De constructie wordt grotendeels van hout.

De houthoogbouw komt in de stad Heilbronn en bestaat uit koop- en huurappartementen voor verschillende doelgroepen. J1 maakt deel uit van blok J. Dat bestaat uit in totaal acht afzonderlijke gebouwen rond een gemeenschappelijke binnenplaats. Gemeenschappelijk is ook een ondergrondse parkeergarage.

Trappenhuis en plint van beton
In gebouw J1 zijn het trappenhuis en de plint van gewapend beton. De houthoogbouw bevat 60 huurwoningen. Vier woningen zijn voor woongemeenschappen met mensen die ondersteuning nodig hebben. Ongeveer de helft van de rest wordt sociale woningbouw. Er is veel plaats voor fietsen en er is bergruimte voor kinderwagens en rolstoelen.

Standaardappartementen
De standaard een- en tweekamerappartementen worden 40 tot 70 vierkante meter groot. Alle appartementen hebben een loggia of ramen tot op de grond. Een van de woongemeenschappen op de zesde verdieping heeft directe toegang tot een dakterras. Op het dak van de tiende verdieping is er een gemeenschappelijk dakterras. 

In 2009 besteedde Het Houtblad aandacht aan een ontwerp van Kaden+Lager uit Berlijn. Architect Tom Kaden was toen ook een van de sprekers op de Houtdag. Het gaat om het appartementengebouw e3 in Berlijn, een project dat verschillende prijzen won en als baanbrekend werd beschouwd voor moderne houtbouw