Oud hout voor nieuwe dakramen

Eindhoven, 12 september 2018 12:52 | Door de redactie

In samenwerking met grondstoffendelver A. van Liempd Sloopbedrijven geeft de Velux Groep een tweede leven aan gebruikt hout.

Woningcorporatie Woonbedrijf uit Eindhoven is de eerste die de nieuwe dakramen gaat gebruiken. Momenteel voorzien zij ruim negentig van hun sociale huurwoningen van deze, door FSC als recycled hout gecertificeerde, nieuwe dakramen. Het hout is gewonnen uit gesloopte Rotterdamse woningen uit 1910.

Reclaimed hout

De dakramen van reclaimed hout zijn Forest Stewardship Council (FSC) gecertificeerd als honderd procent recycled. Velux is hiermee de eerste partij in Europa die dakramen van reclaimed hout produceert. Het hout is door A. van Liempd Sloopbedrijven ontgonnen uit de gebouwde omgeving, waarna het verzaagd en voorbereid is op het productieproces van een Velux dakraam. Het geleverde hout wordt gelabeld met de houtherkomst en voorzien van het FSC Reclaimed certificaat (Post-consumer reclaimed material). “Het grootste voordeel van het hergebruiken van hout is dat we de levensduur en opslag van CO2 in het hout met dertig tot veertig jaar verlengen,” vertelt eigenaar en oprichter Arie van Liempd van A. van Liempd Sloopbedrijven.

Oud hout voor nieuwe dakramen 2

Rotterdams hout

Tot nu toe zijn honderd dakramen geproduceerd met het hout dat ontgonnen is uit honderd jaar oude woningen in de Rotterdamse wijk Spangen. 93 hiervan worden er geplaatst op de zolders van sociale huurwoningen van woningcorporatie Woonbedrijf in Eindhoven. Iedere eindgebruiker kan online de herkomst van het hout uit hun eigen dakraam opzoeken. Het hout voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. Het ontgonnen hout blijkt een goed vochtpercentage te hebben en is daarmee prima geschikt voor hergebruik. Daarnaast zit er geen verschil in de eigenschappen, kwaliteit of duurzaamheid van dit tuimelvenster, gemaakt van reclaimed hout, in vergelijking met een standaard tuimelvenster. “Het enige verschil is dat we met het ontgonnen hout dertig procent nieuwe grondstoffen in de productie kunnen besparen,” aldus Ronald Bal.

Oud hout voor nieuwe dakramen 3