Passagiersterminal op vliegveld Mactan Cebu

Cebu, Filipijnen, 10 september 2018 13:45 | Door de redactie

Oorspronkelijk zou er gewoon een stalen constructie komen, maar uiteindelijk is er toch voor hout gekozen. Een belangrijke voorwaarde was dat de passagiersterminal Mactan Cebu op de Filippijnen stormbestendig moest zijn.

Het twee na grootste vliegveld op de Filipijnen heeft een uitbreiding ondergaan van 65.000 vierkante meter. Oorspronkelijk had de Chinese architect een staalconstructie bedacht, maar in Mactan wilden ze iets bijzonders voor de passagiers. Ze wilden een terminal die een resort'achtige sfeer uit zou stralen. Het gebouw moest de vriendelijkheid, openheid en de hartelijkheid van de Filipijnse cultuur uitdragen. Al snel viel de keuze op hout. 

Passagiersterminal Mactan Cebu 2

 

Stormseizoen

Het dak is dertig meter hoog en heeft een spanwijdte van 15 meter. Een van de grootste zorgen bij nieuwbouw op de Filipijnen is het hurricane-seizoen waar er windsnelheden tot 200 kilometer per uur bereikt kunnen worden. Reden om de houtconstructie te verankeren in beton. Een veilig idee voor de 21 miljoen passagiers die onder de gelamineerd houten dakconstructie doorlopen.

Prefab

Het dak en de kolommen zijn geprefabriceerd bij Rubner Holzbau in Ober-Grafendorf in Oostenrijk. De bouwdelen zijn in drie ladingen verscheept over de Rijn en uiteindelijk via Antwerpen naar de Filipijnen gegaan. Daar is het dak in drie maanden tijd gemonteerd.

 Locatie: Cebu, Filipijnen
 Opdrachtgever:

Konsortium GMR MEGAWIDE Cebu Airport Corporation (GMCAC)

 Ontwerp: IDA - Integrated Design Association Ltd., Hongkong
Houtbouw: Rubner Holzbau Ober-Grafendorf, Oostenrijk

 

Passsagiersterminal Mactan Cebu 3