Paviljoen in hout voor nationaal park Boucherville

Montreal, 3 januari 2018 10:00 | Door de redactie

In het nationaal park Îles-de-Boucherville in het Canadese Montreal is een nieuw paviljoen in hout verrezen. Het ontwerp is van Smith Vigeant Architectes.

Het nieuwe centrum is zowel het belangrijkste welkomstpunt voor parkbezoekers als een visitekaartje voor Sepaq, het netwerk van nationale parken in Quebec. Voor de bouw van het centrum is uitsluitend lokaal hout gebruikt, voornamelijk ceder.

Hoge milieuprestaties

Bij het ontwerp voor de houtconstructie hebben architecten van Smith Vigeant, ingenieurs en het team van Sepaq samengewerkt. Het centrum nodigt bezoekers uit om de natuur te ontdekken en is tevens een ontmoetingsplaats. De architectuur respecteert en weerspiegelt volgens de bouwers de omgeving. 'Het is een gebouw met hoge milieuprestaties en het past in de omgeving.'

Houten lamellen
Het centrum is 510 vierkante meter groot en deels golvend van vorm. Dat laatste moet bezoekers aanmoedigen er rond te dwalen. Houten lamellen, die de overkragende gevel deels overlappen, accentueren de ronde vormen. De lamellen fungeren tevens als lichtfilter en zorgen voor schaduwen die doen denken aan het gebladerte van de omringende wilgen.  

Binnen zorgen een golvende uitsparing en dakramen voor daglicht en natuurlijke ventilatie. De vliesgevel geeft van binnenuit uitzicht op het park en reflecteert aan de buitenkant de natuur. Het kleine bijgebouw is in dezelfde stijl ontworpen. 

Het centrum is bekroond met twee awards bij de prestigieuze American Architecture Prize in de categorieën Recreational Architecture en Other Architecture.