Paviljoen in kruislaaghout blikvanger op London Design Festival

Londen, 23 mei 2018 08:38 | Door de redactie

Waugh Thistleton Architects, de American Hardwood Export Council (AHEC) en Arup werken samen aan een paviljoen van tulpenboomkruislaaghout voor het London Design Festival. MultiPly is vanaf 15 september te zien op de binnenplaats van het V&A-museum.

MultiPly wordt een van de blikvangers op het London Design Festival. Het paviljoen bestaat uit een doolhofachtige reeks onderling verbonden ruimtes die elkaar overlappen en verstrengelen. Het moet bezoekers aanzetten tot nadenken over de manier waarop we onze huizen en steden ontwerpen en bouwen.

Zeventien modules van kruislaaghout

De driedimensionale structuur bestaat uit zeventien modules van kruislaaghout, gemaakt van Amerikaans tulpenboomhout, met digitaal gefabriceerde verbindingen. Het komt in onderdelen aan bij het V&A-museum en wordt daar gemonteerd. Na het London Design Festival kan het opnieuw dienst doen doordat de constructie binnen korte tijd uit elkaar is te halen en opnieuw te monteren.

MultiPly_Waugh Thistelton AHEC Arup LDF_GIF

Innovatieve, betaalbare constructies
MultiPly gaat twee van de grootste uitdagingen van deze tijd aan: de dringende behoefte aan huisvesting en de urgentie om klimaatverandering tegen te gaan. De initiatiefnemers zien de combinatie van modulaire systemen met duurzame bouwmaterialen als oplossing.
"De belangrijkste ambitie van dit project is om het debat aan te zwengelen over hoe milieu-uitdagingen kunnen worden aangepakt door innovatieve, betaalbare constructies", zegt Andrew Waugh, architect en mede-oprichter van Waugh Thistleton in Londen (en vorig jaar spreker op de Houtdag).

Grenzen verkennen
De 9 m hoge installatie oogt overdag leuk en speels. De labyrintische ruimtes leiden bezoekers door trappen, gangen en open ruimtes en nodigen hen uit om de mogelijkheden van hout in de architectuur te verkennen. 's Avonds is MultiPly subtiel verlicht en transformeert het in een ruimte waar bezoekers kunnen nadenken over de schoonheid van het natuurlijke materiaal.
Bij MultiPly werken Waugh Thistleton, Arup en AHEC samen. AHEC werkte eerder samen met vele grote architecten, onder wie Alex de Rijke van dRMM, om de grenzen van kruislaaghout uit Amerikaans tulpenboomhout te verkennen. Enkele voorbeelden van baanbrekende installaties zijn The Timberwave, The Smile en de Endless Stair