Plannen gereed voor duurzaam woongebouw De Warren

Amsterdam, 10 december 2018 10:16 | Nathan Strik

Op het Centrumeiland IJburg in Amsterdam wordt het duurzame woongebouw ‘De Warren’ gebouwd. Het gebouw zal 36 wooneenheden voor sociale en middelhoge huur bevatten. De constructie is zeer duurzaam van opzet en maakt gebruik van kruislaaghout en gerecycled hout.

In de voorbereiding van het ontwerp zijn in vier workshops verschillende facetten van het gebouw onderzocht. Zo werd er nagedacht over de verschijningsvorm, balans tussen collectieve en private ruimtes, duurzaamheid en toekomstbestendigheid.

Extra voorzieningen

Naast de privé-woningen is er breder nagedacht over de bestemming van het gebouw. Er komt ook ruimte voor 800 m2 collectieve voorzieningen, zoals een theater, yoga- en workshopruimte, werkplaats en werkruimtes, vergaderplekken, stilteruimte, speelkamer en een muziekstudio.

Machu Picchu als concept

Wooncoöperatie De Warren en architectenbureau Natrufied Architecture hebben zich bij het ontwerp laten inspireren door Machu Picchu en wilden collectieve en private ruimtes zoveel mogelijk met elkaar in harmonie brengen. De collectieve ruimtes zijn een verbindende schakel in het gebouw en over alle verdiepingen. De private units geven rust en eigen ruimte, teruggetrokken van de gemeenschappelijkheid. Op iedere verdieping zijn grote woonkeukens te vinden, die de schakel moeten vormen tussen de privé en collectieve ruimte.

Constructie

Bij de bouw wordt de hoofdconstructie opgebouwd uit kruislaaghout, met een invulling van houtskeletbouw, isolatie van vlas en afwerkingen van gerecycled hout. Ook worden er zoveel mogelijk herbruikbare gebouwonderdelen toegepast voor ramen, deuren en vloeren.

Groen gebouw

De Warren krijgt aan de buitenkant een houten raamwerk waar onder andere planten kunnen groeien, maar de bewonders ook groenten voor hun eigen voedselvoorziening kunnen verbouwen. Op het dak komt een landschap met ‘tiny houses’, daktuintjes, kassen, zonnecollectoren en zonnige verblijven. De intentie is dat het gebouw uiteindelijk volledig in zijn eigen energie voorziet.

Ontwerptekening: Wooncoöperatie De Warren en Natrufied Architecture