Radiata pine en Accoya voor MFA Vlechtwerk

Werkendam, 25 april 2018 10:47 | Door de redactie

In het hart van Werkendam is een nieuwe multifunctionele accommodatie verrezen: MFA Vlechtwerk. Twee basisscholen en kinderopvang hebben er onderdak, evenals een gymzaal, bibliotheek en dorpshuis. Zowel binnen als buiten is hout gebruikt.

Het ontwerp van het gebouw is van de architectenbureaus No Label uit Rotterdam en Olivier + Partners uit Werkendam. Vlechtwerk heeft meanderende ruimtes, waarvoor de kreken in de Biesbosch inspiratiebron waren. Iedere gebruiker krijgt hierdoor een eigen eiland.

Radiata pine en Accoya
In het hart ligt een binnenplein dat door de dubbele hoogte licht en ruimtelijk is en uitnodigt tot ontmoeting. De gebogen wanden met radiata pine doen denken aan rietkragen. Voor de gevels is gekozen voor Accoya, gemodificeerd radiata pine.

De ingangen liggen aan alle kanten van het pand en geven iedereen toegang tot zijn deel van het gebouw. Ook de verschillende bouwhoogtes, het metselwerk en de betonnen luifels en banken aan de gevel geven elke gebruiker een eigen gezicht. In beide scholen zijn leerpleinen opgenomen, die grenzen aan de aula en toegang geven tot de lokalen.

'De aula is een soort dorpsplein en kan gemakkelijk worden samengevoegd met de gymzaal, het speellokaal en het dorpshuis,' vertelt Gerben Vos van Olivier + Partners. 'Zo ontstaat er één grote ruimte die gebruikt kan worden voor kleine groepen, maar ook voor grote evenementen zoals een feest of musical.'

Meer dan een brede school
Door lokalen een eigen buitendeur te geven, kunnen ze ook door derden worden gebruikt. Zo kan het gebouw meebewegen met de tijd en het wisselend aantal kinderen,' zegt Annemiek Braspenning van No Label. ‘Er is steeds meer behoefte aan multifunctionele accommodaties. Deze MFA gaat nog een stap verder dan een ‘gewone’ brede school. Naast de scholen, opvang en bibliotheek, is er ook een dorpshuis met professionele keuken, beheerd door mensen met een verstandelijke beperking. Een echt ontmoetingscentrum.’ 

Foto's: Janinja Olivier