Rotterdam Centraal wint Bouwprijs

Capelle aan den IJssel, 10 februari 2015 08:20 | Door de redactie

Rotterdam is met Rotterdam Centraal en de Markthal met zijn kabelnetgevels de grote winnaar van de Nederlandse Bouwprijs 2015.

Rotterdam Centraal won de Bouwprijs in de categorie Gebouwen; de Markthal won met zijn kabelnetgevels in de categorie Bouwmaterialen en – systemen. In de categorie Civiele Kunstwerken ging de Stadsbrug De Oversteek in Nijmegen er met de prijs vandoor. De aanmoedigingsprijs Talent met Toekomst kent twee winnaars: Marc Koehler en Bas van Loenen. 

128 inzendingen
In totaal ontving de jury 128 inzendingen, waaruit elf nominaties waren gekozen. De tweejaarlijkse Nederlandse Bouwprijs werd voor de vierde keer op rij uitgereikt sinds de economische crisis. Desondanks signaleert de jury dat veel inzendingen meer dan de moeite waard zijn. De prijzen werden uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw op maandagavond 9 februari. 

Rotterdam CS
Juryvoorzitter Anke van Hal noemt Rotterdam Centraal ‘de mooiste entree die een stad zich kan wensen’. Het gebouw is een ontwerp van Team CS, een samenwerking tussen Benthem Crouwel Architects, MVSA Meyer, Van Schooten Architecten en West 8. Eerder won Rotterdam Centraal (Het Houtblad 2/2014) onder meer de Houtarchitectuurprijs 2014
Aan beide kopse kanten van de Markthal bevinden zich de grootste kabelnetgevels van Europa. ‘Inzender Octacube’ zet met deze kabelnetgevels Nederland als kennisland internationaal op de kaart,’ aldus Van Hal. De stadsbrug De Oversteek in Nijmegen is ingezonden door gemeente Nijmegen en Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen.

Talent met Toekomst
De aanmoedigingsprijs talent met toekomst kent twee winnaars: Marc Koehler van  Marc Koehler architects en ir. Bas van Loenen namens Van Hattum en Blankevoort. ‘Koelhler en Van Loenen zijn ieder op hun vakgebied hun tijd ver vooruit en spelen voortreffelijk in op de behoefte van de klant,’ oordeelde de jury. Koehler voelt volgens de jury de tijdgeest goed aan en gaat het debat aan met de gevestigde orde. De jury kenschetst Van Loenen als een ambassadeur van een werkwijze die efficiëntie en foutreductie bevordert.

Het Gala van de Nederlandse Bouw is een van de evenementen op de Week van de Bouw. Gelijktijdig vinden de BouwBeurs, Renovatie & Transformatie, GEVEL en Material Xperience plaats. Daarnaast kent de beurs veel workshops, ontbijtsessies en prijsuitreikingen. De Week van de Bouw duurt tot en met vrijdag 13 februari.