Rotterdam Centraal wint Houtarchitectuurprijs 2014

Capelle aan den IJssel, 8 oktober 2014 09:02 | Door de redactie

'Het nieuwe Rotterdam CS is een icoon van hedendaagse architectuur, waarbij hout het station ondanks de immense schaal menselijk maakt. De jury was unaniem in haar besluit.'

De Houtarchitectuurprijs 2014 ging naar Rotterdam CS. Juryvoorzitter en BNA-directeur Fred Schoorl overhandigde de trofee aan Team CS, een samenwerkingsverband van Benthem Crouwel Architekten, MVSA Meyer en Van Schooten Architecten en West 8. Dit gebeurde op 7 oktober tijdens de Internationale Houtdag 2014 in het Hulstkamp Gebouw in Rotterdam.

Tweede en derde prijs

De tweede prijs werd toegekend aan Ibelings van Tilburg Architecten voor appartementengebouw De Karel Doorman in Rotterdam. De derde prijs ging naar Verlaan & Bouwstra Architecten Vianen in samenwerking met Marx en Steketee Architecten Eindhoven voor de herbouw/renovatie van de Elleboogkerk in Amersfoort.

'De Karel Doorman is een icoon voor Rotterdam, maar tegelijkertijd een voorbeeld van toekomstig bouwen in Nederlandse binnenstedelijke context,' aldus de jury. De Elleboogkerk te Amersfoort kreeg als derde prijs deze lof opgespeld: 'Het inbrengen van een moderne, niet-alledaagse houten draagconstructie is een geweldige keuze geweest en een karakteristieke toevoeging aan het bestaande monumentale gebouw.'

Publieksprijs, Oeuvreprijs
De Karel Doorman in Rotterdam ontving met 532 stemmen tevens de Publieksprijs. Haiko Meijer van Onix nam de Oeuvreprijs in ontvangst.

52 inzendingen
De tweejaarlijkse Houtarchitectuurprijs, initiatief van Centrum Hout, kende deze keer 52 inzendingen: een divers palet en een goede afspiegeling van de bouwpraktijk met hout en houtproducten, die de veelzijdigheid van het materiaal anno 2014 tonen. De vakjury beoordeelde de inzendingen op projectniveau, kijkend naar de esthetische kwaliteiten en de algemene bijdrage aan het houtimago binnen de architectuur. De schaal was geen criterium. Daarnaast werden ze beoordeeld op vernieuwende aspecten. Het duurzaamheidsgehalte werd in brede zin getoetst: levensduur, milieubelasting, detaillering, uitvoering en materiaalselectie per toepassingsgebied.

Jury
De jury bestond uit voorzitter ir. Fred Schoorl (directeur Bond van Nederlandse Architecten - BNA), prof.dr.ir. Jan Willem van de Kuilen (hoogleraar Houtconstructies en Houttechnologie TU Delft/TU München), ir. Tanja Buijs-Vitkova architect (Aiscube Amsterdam) en Hans de Groot (hoofdredacteur Het Houtblad). Secretaris was ir. Eric D. de Munck, namens Centrum Hout.

Informatie
Het volledige juryrapport en alle inzendingen zijn te raadplegen op www.dehoutprijs.nl.