School krijgt duurzaam onderdak

Port (Zwitserland), 8 februari 2019 14:38 | Nathan Strik

In de Zwitserse gemeente Port bouwt architectenbureau Skop een duurzame school. De gevelbekleding van zilverspar geeft het gebouw een bijzonder cachet.

De school wordt gerealiseerd nabij de stad Biel en biedt onderdak aan negen schoolklassen en drie kleuterklassen. Elke klas is als een eigen eenheid gepresenteerd. Door de speciale rangschikking van deze twaalf eenheden en het gevouwen dak ontstaat er een gebouw dat heel dynamisch oogt.

Op de begane grond heeft architectenbureau Skop de organisatorische ruimtes geplaatst, zoals de schoolkeuken en de lerarenkamer. Alle klaslokalen en kleuterlokalen zijn aan de gevelzijde opgesteld voor voldoende lichtinval. Ook de binnenkamers worden goed verlicht door zeven grote inkepingen in het dak.

Skop-Port-04-Foto-Simon-von-Gunten
(Foto: Simon von Gunten)

 

Duurzaamheid en houttoepassing

Op het dak van de school zijn 1100 zonnepanelen aangebracht, waardoor het gebouw niet alleen zichzelf, maar ook 50 extra huishoudens per jaar van elektriciteit voorziet.

De gevouwen dakconstructie bevat houten elementen die zowel dragende eigenschappen hebben, als ventilerende en akoestische eigenschappen. De drukgeïmpregneerde houten gevelbekleding gemaakt van zilverspar zorgt voor een uniforme geveluitstraling.

(Foto’s: Simon von Gunten en Julien Lanoo)