Aardbevingsbestendig met hout

Slochteren, 12 december 2018 11:41 | Door de redactie

In het vlakke groene landschap van Slochteren is het zwarte silhouet van een aardbevingsbestendige woning verrezen. Geveldelen in Siberisch lariks sluiten naadloos aan op shingles van red cedar. Doordacht materiaalgebruik en finesse in de afwerking vormen eenvoud om tot ingetogen schoonheid.

‘Er zijn voor de vuist weg twee voor de hand liggende mogelijkheden voor het bereiken van een aardbevingsbestendige draagconstructie’, vertelt ontwerper Jan Clots van architectenbureau +PEIL. ‘Of je maakt een zware ‘bunker’ die een beving kan weerstaan. Of je ontwerpt een lichtgewicht constructie die kan meebewegen. Wij hebben voor het laatste gekozen.’

Aardbevingsbestendig

De woning is gefundeerd op palen en heeft een betonnen begane grond vloer. Verder heeft de woning een traditioneel houten skelet. Houten spanten van gelamineerd lariks (100 mm x 380 mm) met een hart op hart afstand van 3,8 m, leveren een indelingsvrije begane grond op. Geen enkele wand staat tegen de buitenmuur. Wel zijn, voor de stabiliteit, geschoorde stalen kokerprofielen opgenomen in de hsb wanden van een kern op de begane grond. In deze kern zijn de garderobe, de meterkast, de toiletten en bergruimte opgenomen.

Juist op de verdieping is het van groot belang zo min mogelijk gewicht toe te voegen om aardbevingen te kunnen weerstaan. Daarom zijn de verdiepingsvloer en alle wanden van hsb en zijn de binnenwanden afgewerkt met OSB-platen. Clots: ‘Dankzij de houten verdiepingsvloer konden we een vide maken over de volledige lengte van de woning, zonder ingewikkelde ingrepen.’

Geveldelen

De zwarte gevel omhult het huis als een nauwsluitende handschoen. Clots: ‘De opdrachtgever had een grote voorkeur voor shingles op het dak. Ik heb een voorbeeld laten zien van een fraai gedetailleerde woning in Engeland, van onder tot boven met shingles bedekt. Met deze referentie in ons achterhoofd hebben we de gevels ontworpen. Omdat de woning aan de weg staat, vonden we een alzijdige gevelbekleding hier niet passen. Daarom hebben we de kopgevels bekleed met verticaal geplaatste planken van Siberisch lariks. Hetzelfde hout is gebruikt voor de horizontale lamellen. Het dak is bedekt met shingles van red cedar, die doorlopen over de zuidoostgevel tot op het maaiveld.’

De eenheid in de gevel is gewaarborgd door het beitsen van alle geveldelen en shingles in dezelfde kleur. ‘Shingles worden in Canada veelvuldig toegepast als dakbekleding. Het is daar traditie om samen met de hele familie de shingles te beitsen en aan de waslijn te drogen te hangen. Onze opdrachtgevers hebben dat ook gedaan’, aldus Clots.

Op eigen wijze

Opvallen zonder toeters en bellen, dat is de kracht van het schuurhuis in Slochteren. Traditionele vorm en bouwmethode zijn op eigen wijze geïnterpreteerd en verfijnd. De zwarthouten verschijning sluit aan bij het landschap, maar onderscheidt zich door welgekozen materialen en secure detaillering. Met extra aandacht voor de afwerking is een klassieke schuur getransformeerd tot een hedendaagse woning.

Schuurhuis Slochteren is Spotlightproject in Het Houtblad nummer 8/2018. Dit artikel is nu gratis te lezen via deze website. Lees het complete artikel over Schuurhuis Slochteren.