Shigeru Ban ontwerpt Braided Rivers voor Christchurch

Christchurch, 28 mei 2018 10:20 | Door de redactie

De Japanse architect Shigeru Ban ontwierp in samenwerking met Warren and Mahoney Architects een commercieel gebouw voor Cathedral Square in Christchurch. Inspiratie daarvoor vonden ze in de vlechtende rivieren bij Canterbury in Nieuw Zeeland.

Opdrachtgever Richard Hanson van Redson Corporation: 'Toeristen die naar Christchurch vliegen, kunnen vanuit de lucht de vlechtpatronen van de rivier Waimakariri zien, een fascinerend fenomeen. Dit vlechtwerk zien we straks terug in de 41 kolommen van gelamineerd hout. Braided Rivers wordt het vlaggenschip van Aeteo Gifts. Daarnaast komen er een restaurant, een café en andere winkels.

Iconisch gebouw
'Christchurch heeft veel bijzondere gebouwen verloren door aardbevingen. Daarom is het belangrijk dat nieuwe gebouwen van hoge architectonische kwaliteit zijn en een goed verhaal hebben. Dit geldt zeker voor de toeristische trekpleister Cathedral Square,' aldus Hanson. Dat vraagt volgens hem om een iconisch gebouw. Volgens de architecten Warren and Mahoney weerspiegelt het interieur de stijl van Shigeru Ban, met strakke lijnen, warme materialen en een overvloed aan daglicht.

De architecten werkten eerder samen met Shigeru Ban bij Transitional Cathedral in Christchurch. Ook nu waken zij ervoor dat het concept van de Japanse houtarchitect intact blijft. Naar verwachting start de bouw in oktober. Eind 2019 moet het klaar zijn.

Beeld: Shigeru Ban/Warren and Mahoney