Slimme dakconstructie van Kerto LVL

Schwäbisch Gmünd, 18 april 2018 10:55 | Door de redactie

Een slimme dakconstructie is het centrale punt in de nieuwe mensa van de hogeschool in Schwäbisch Gmünd in Duitsland. De constructie bestaat uit Kerto LVL S-balken en Q-panelen van Metsä Wood.

Het ontwerp voor de dakconstructie is van Liebel/Architekten. 'Uitgangspunt voor het gebouw was om zoveel mogelijk natuurlijke hulpbronnen te gebruiken. Daarnaast moest het energiezuinig zijn,' vertelt architect en projectmanager Steffen Kainzbauer.

Constructiemateriaal Kerto LVL
'De houten dakconstructie is bedacht door een interdisciplinair team van zeven specialisten. Zij ontwikkelden een raster dat rust op stalen kolommen. Voor de balken en de dak- en vloerplaten is gekozen voor Kerto LVL van Metsä Wood. Dit constructiemateriaal is licht van gewicht en verkort de bouwtijd.

Groot draagvermogen
Voor zowel de balken als het beschot zijn identieke fineren gebruikt. Omdat het draagvermogen groot is, konden er slanke balken worden gebruikt en dak- en vloerplaten voor de schijfwerking. De hoofddraagbalken zijn slechts 10 tot 12 cm breed en hebben een minimale doorbuiging.

Overdag doet het gebouw dienst als mensa. 's Avonds is er ruimte voor evenementen. 

Foto's: Metsä Wood/Michael Schnell