Spiraalspiegeltrap in kruislaaghout

Londen, 28 december 2017 10:04 | Door de redactie

Architectenbureau ACME ontwierp een trap waarbij moderne bouwmethodes zijn gecombineerd met een andere manier van ontwerpen. De massief houten trap is geïnstalleerd in het eigen kantoor in de Londense wijk Shoreditch.

In het gebouw ontbrak een bruikbare trap naar de eerste verdieping. Toen er een gat werd gemaakt op de eerste verdieping, werd duidelijk dat de betonplaten onvoldoende draagkracht hebben. Dat vergde een nieuwe en andere manier van ontwerpen.

Spiegeltrap als inspiratiebron

De massiefhouten trap is vrijstaand en niet verbonden met de vloer van de eerste verdieping. Hij is in 48 weken tijd ontworpen, in vier weken tijd gefabriceerd en in slechts vijf dagen gebouwd. Aan weerszijden is hij voorzien van spiegels. Inspiratiebron daarvoor was de beroemde spiegeltrap van Coco Chanel aan de Rue Cambon in Parijs. Vanaf deze trap kon men op alle etages het reilen en zeilen observeren.

Kruislaaghout
Om de CO2-voetafdruk te verkleinen en voldoende tegengewicht te bieden, is de trap gemaakt van kruislaaghout. Elk van de 20 treden bestaat uit zes elementen die in elkaar grijpen. Zodra één tree is gemonteerd, wordt hij met schroeven bevestigd aan de voorgaande tree. De trap is zo ontworpen dat hij ook tijdens de montage zelfdragend is. Zodoende zijn geen steigers nodig.

Dubbele spiraalvorm
De dubbele spiraalvorm heeft een aantal functies. De vorm zorgt voor stabiliteit. Daarnaast kunnen mensen door de tweedeling op de trap voor een andere richting kiezen. Verder kunnen ze op het breedste punt met elkaar een praatje maken. Bij de bovenste treden ontstaat uit de spiraalvorm een leuning.
Om de kosten laag te houden, werd zo min mogelijk materiaal verspild, geeft architectenbureau ACME aan.

Interessante oplossing

ACME-directeur Friedrich Ludewig: "Deze trap laat zien hoe elementen van massief hout, op een eenvoudige manier gemonteerd, een interessante oplossing kunnen zijn voor een complex probleem. Simpele structuren kunnen tegelijkertijd mooi, economisch en praktisch zijn en helpen inspirerende woon- en werkruimtes te creëren.'