Eeuwigheid gevensterd: Stage of Forest Jilin

Jilin, China, 20 november 2018 16:54 | Hans de Groot

Met het publiek op een verhoogd toneel ontvouwt zich in een oneindig auditorium een schouwspel, waarin hoofdrolspeler Natuur iedereen vervoert en verrukt met dramatische scènechangementen van ontluikende pasteltinten in de lente, bonte groengradaties in de zomer, zwevende mistvelden in de herfst en ijzige witnuances in de winter.

En nog veel, nog veel, nog veel meer ertussen. De bosbühne (stage of forest) is slechts een kleine ingreep in het landschap, van veraf ligt zij als een zwerfsteen van vergeting op de helling, daarheen opgestuwd en achtergelaten door de laatste ijstijd. Wang Shuo en Zhang Jing (v), zo’n vijftien jaar geleden beiden werkzaam bij OMA van Rem Koolhaas in Rotterdam voor ze in 2009 hun eigen bureau META-project in Beijing begonnen, hebben iets ongelofelijks verricht met dit eenvoudige bouwsel dat echter van een enorme zeggingskracht is. Aan het project zijn bij de Architizer A+Awards 2018 twee eerste prijzen toegekend in de categorieën Hout en Paviljoen. Bij de World Ski Awards 2017 behaalde het de titel van China’s Best Ski Resort.

Grote Groene Berg 
Plaats van architectuur is het Vanke Songhua Lake Resort bij het gelijknamige Songhuameer en aan de voet van de 1.545 m hoge berg Daqingshan (= Grote Groene Berg). Dit alles speelt zich af in Jilin, een provincie in het noordoosten van China; het hele gebiedsdeel staat ook wel bekend als Mantsjoerije. Jilin grenst in het oosten aan Noord-Korea en raakt daar ook een punt van Rusland, ter hoogte van marinehaven Wladiwostok. 

Het resort is een skivakantieoord waar zich enkele sportonderdelen van de Olympische Winterspelen 2022 zullen gaan afwikkelen. Zoals bekend zijn deze spelen aan Beijing als organiserende stad gegund. Het Songhuameer (200 km lang en 10 km op z’n breedste punt) heeft, gezien vanuit het heelal, door de vele zijkartels ongeveer de vorm van een liefelijk maar reusachtig zeepaardje.

Vertraagde breedbeeldtelevisie 
Door de volmaakte landschapsharmonie hebben de architecten van META-project alle mogelijke zorgvuldigheid in acht genomen om de uitkijkpost vloeiend in te passen, maar toch ook duidelijk accent te geven. Bij het ontwerp werd de aantasting van de vegetatie maximaal verkleind en de panoramamieke blik maximaal vergroot. 

Het observatorium staat op de grens van bos en grashelling. Om ook de ooghoeken mee te nemen bij het aanschouwen, heeft het de contour van een driehoek, met de tophoek in de rug, waardoor links en rechts diagonale lijnen het kader afpalen.

De tophoek is afgerond, zodat je evengoed van een (pijl-en-)boogvorm kunt spreken. Als je je achter in de lage doosachtige ruimte bevindt, sta je gewoon op je dooie gemak vertraagde breedbeeldtelevisie te kijken. Het platform is te bereiken via omplankte paden, die vanuit het dal tussen de Mongoolse eiken door hakkelen of meer opzij vanuit de rimpels van de bergensequenties aanknikken.

Stage of Forest is deze maand Spotlightproject op Het Houtblad.nl. Lees hier het compete artikel.

Foto's: Su Shengliang Shanghai