Start-up bouwt Zweeds ecodorp in Randstad

Oosterwold, 21 december 2017 10:00 | Door de redactie

Martin Qvist en Jessika Kersting van start-up Kvist bouwen op een half uur rijden van Amsterdam en Utrecht het ecodorp Bolderburen. Inspiratiebron zijn de boeken van Astrid Lindgren over Michiel van de Hazelhoeve en Bolderburen.

Bolderburen is een ecodorp in Oosterwold, waar vanaf 2018 wordt gebouwd. 'Een klein dorpje in het groen met heel veel ruimte om samen te wonen, te spelen en zelf je eten te verbouwen. Wij worden de achtertuin van Amsterdam', zegt Jessika Kersting. Het stel bouwde al tien jaar Zweedse vakantie- en tuinhuisjes.

Houten woonhuizen
Door de hoge huizenprijzen en het ruimtegebrek vertrekken steeds meer Amsterdammers uit hun stad. Daar speelt de start-up op in met houten woonhuizen. De tiny village bestaat uit een mix van huizen voor verschillende gezinssamenstellingen en levensfases, van tiny houses voor één persoon tot villa's met vijf slaapkamers. 

Ecologisch en energieneutraal

Martin Qvist: 'Omdat onze Zweedse huizen van natuurlijke materialen zijn gemaakt en goed geïsoleerd zijn tegen de koude winters, was het een kleine stap naar ecologisch en energieneutraal bouwen.' Het dorp bestaat uit 22 huizen en ligt op een terrein van twee hectare biologische landbouwgrond. Hier is volop ruimte voor moestuinen en fruitboomgaarden. Water wordt op eigen terrein gezuiverd en energie grotendeels zelf opgewekt.'

Duurzaam beheerde bossen
De tiny houses hebben een eigen tuin van zo'n 200 vierkante meter en de villa's ongeveer 1.000 vierkante meter. Er wordt hout gebruikt uit duurzaam beheerde bossen in Zweden; voor elke boom die gekapt wordt, worden er twee teruggeplaatst. Het eerste dorpje wordt gerealiseerd in 2018. In 2019 volgt een tweede dorp in Oosterwold.