Thermisch gemodificeerd Amerikaans essen voor woning

Zionsville, 7 maart 2018 09:32 | Door de redactie

Bij een woning in Zionsville in Indiana is gevelbekleding toegepast van onbehandeld thermisch gemodificeerd Amerikaans essen. 'Onze opdrachtgever had ons gevraagd of we ooit thermisch gemodificeerd hout hadden gebruikt,' licht directeur Christopher Short van HAUS Architects toe. Omdat het antwoord 'nee' was, ging het architectenbureau op onderzoek uit.

Bij leverancier Woodhaven vond HAUS Architects thermisch gemodificeerde houtsoorten, waaronder Amerikaans essen. 'Dat had onze voorkeur vanwege de tekening en de kleur.' De houtleverancier leverde tevens het bevestigingssysteem. De architecten verwachten dat het verduurzaamd Amerikaans essen in het klimaat van Indiana ongeveer 25 jaar meegaat.

Steeds vaker toegepast
'Ook in de Verenigde Staten steeds vaker thermisch gemodificeerd Amerikaans hardhout toegepast,' zegt directeur Europa David Venables van de American Hardwood Export Council (AHEC). 'Door thermische modificatie kan hardhout, waaronder Amerikaans essen en tulpenboomhout, ook buitenshuis worden gebruikt zonder dat deze houtsoorten vergaan of hun conditie verslechtert.' Omdat het bij deze woning onbehandeld is, zal het in de loop der tijd vergrijzen.

Exterieur en interieur
De moderne woning is energiezuinig en kreeg de naam Copperwood, naar de kleur van het landschap en de omliggende bossen. De buitenmaterialen zijn doorgetrokken in het interieur, waar de slaapkamervleugel en de wand bij de trap is bekleed met thermisch gemodificeerd Amerikaans essen.

Foto's: HAUS Architects