Thuishaven op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog, 5 september 2018 14:44 | Door de redactie

Op de grens van duin en strand heeft De Zwarte Hond op Schiermonnikoog een nieuwe vakantiewoning ontworpen. Een warme thuishaven, met een grote mate van privacy en veel respect voor het waardevolle landschap.

De Zwarte Hond kan bogen op een indrukwekkend oeuvre van vakantiewoningen op de Waddeneilanden. Bestaande bouwtradities worden daarbij gecombineerd en geïntegreerd met nieuwe concepten. Kenmerken van een typisch houten zomerhuis met veranda’s en rieten dak, tot de latere stenen bungalows met flauwe daken en grote glasvlakken, worden verwerkt in woningen die het vakantiegevoel weerspiegelen. 

Thuishaven op Schiermonnikoog 2

Ondergronds

Ook 'Vakantiewoning tussen duin en strand' is ontworpen binnen die context; een bescheiden volume met een open relatie naar de omgeving, veel comfort en een grote mate van privacy. Doordat de woning zich deels ondergronds bevindt is het woonoppervlak veel groter dan het in eerste instantie lijkt. Ondergronds bevinden zich de drie slaapkamers, een bedstede, twee badkamers en een game-room. Bovengronds zijn de leefruimtes gesitueerd: een woonkamer, keuken, studeer- en eetkamer en een veranda die de grens tussen het duinlandschap en de woning scherp stelt. Deze ruimtes zijn van elkaar gescheiden, maar staan wel in zichtverbinding met elkaar. 

Een indeling die ervoor zorgt dat er voldoende plekken zijn om jezelf terug trekken in een groot gezelschap, maar ook met z’n tweeën is het een knusse vakantiewoning. De woning speelt met de hoogteverschillen in het landschap. Daar waar de duinen een duik maken bevindt zich de grote zonovergoten slaapkamer, met groen en hemels uitzicht en tegelijkertijd volledig onttrokken aan het oog. Aan de andere zijde van de woning, waar de openbare weg loopt, liggen de overige twee slaapkamers. Ook deze zijn niet zichtbaar vanaf afstand maar zijn door uitsneden in het landschap wel ruim voorzien van daglicht. Voor het raam van de living bevindt zich een groot luik, dat desgewenst dicht geschoven kan worden om privacy te creëren. Daklichten die als torentjes boven het dak uitsteken zorgen ervoor dat altijd voldoende licht in de woning kan binnendringen.

Eikenhout

De gevel van fijnbezaagd en in de open lucht gedroogd eikenhout geeft de woning haar bijzondere karakter dat door weer en wind alleen maar mooier zal worden. Het groene dak maakt de camouflage van de woning in het landschap compleet.

Thuishaven op Schiermonnikoog def

 

 Locatie:  Schiermonnikoog
 Ontwerp:

 De Zwarte Hond, Groningen

 Bruto vloeroppervlak:  220 m2
 Foto's: 

Harry Cock