Uitkijktoren opgeleverd in Lommelse Sahara

Capelle aan den IJssel, 1 april 2015 10:28 | Door de redactie

In het Belgische natuurgebied de Lommelse Sahara is woensdag een 30 meter hoge uitkijktoren opgeleverd. Voor de toren is onder andere western red cedar gebruikt.

Het ontwerp van de uitkijktoren is van Ateliereen Architecten uit Eindhoven en MaMu Architecten uit Hasselt. Het natuurgebied maakt deel uit van het regionaal Landschap de Lage Kempen, een grote publiekstrekker voor wandelaars. De gemeente wilde de beleving van het landschap versterken door het plaatsen van de uitkijktoren.

Geschakelde driehoeken
De constructie bestaat uit geschakelde driehoeken. ‘Dit is constructief een efficiënte vorm. Dit principe zorgt er tevens voor dat de aanblik vanuit verschillende perspectieven telkens anders is. Zo lijkt de toren vanaf sommige plekken zelfs scheef te staan,’ leggen de architecten uit.

Lommelse Sahara
De naam van het gebied - de Lommelse Sahara - is inspiratie geweest voor het gevelontwerp van de toren, waarin de glooiende lijnen van zandduinen herkenbaar zijn. Dit lijnenspel heeft geleid tot een opmerkelijke materiaalkeuze voor de gevel: touw. Doordat 3,5 kilometer touw afwisselend strak en los om de toren is gewikkeld ontstaan de kenmerkende lijnen van de Sahara. Bij het beklimmen van de trap kijkt de bezoeker tussen de touwen door naar het landschap. 

De toren heeft drie platformen, die evenals de relingen van de trap zijn bekleed met hout. De toren is gebouwd door Kametal uit Halen. Constructeur is AB-associates uit Hasselt.