Universiteit van Toronto bouwt 14-hoog in hout

Toronto, 16 mei 2018 08:19 | Margo Verbiest

De Universiteit van Toronto heeft plannen voor een toren in hout met veertien verdiepingen. De wolkenkrabber komt op de campus in Toronto. Naar verwachting wordt dit het hoogste hybride gebouw van Ontario.

Vorige maand maakte het George Brown College in Toronto nog bekend een toren van elf verdiepingen in hout te willen bouwen. Vanwege de lage CO2-voetafdruk, de brandveiligheid en snellere bouwtijd gaan universiteiten steeds vaker over tot houthoogbouw. Dit is een internationale trend.

Voordelen van bouwen met hout
"Er zijn veel overtuigende argumenten voor het gebruik van hout," zegt Gilbert Delgado, hoofd universitaire planning, ontwerp en bouw aan de Universiteit van Toronto. De overheid van Ontario erkent de voordelen van bouwen met hout en verstrekt subsidie. De houten toren in Toronto wordt deels gefinancierd met overheidssubsidies en via fondsen, geeft Delgado aan.

Bij de wolkenkrabber werkt de universiteit samen met Patkau Architects uit Vancouver, MacLennan Jaunkalns Miller Architects (MJMA) uit Toronto en Blackwell Structural Engineers. Eerst was het de bedoeling om te bouwen met staal, maar na onderzoek besloot de universiteit over te gaan op hout. De betrokken architectenbureaus waren tevens finalist voor de ontwerpwedstrijd van het George Brown College.

Kolommen en liggers van kruislaaghout
De nieuwe toren wordt een hout-betonconstructie. Voor de kolommen en liggers wordt gedacht aan kruislaaghout. Verdere details zijn nog niet bekend. Het plan verkeert nog in de ontwerpfase. Bij de uitwerking wordt het Mass Timber Institute betrokken. De bouw kan op zijn vroegst eind 2019 van start gaan.


Beeld: Patkau Architects/MJMA