Universiteitsgebouw wordt bron van energie, water en koolstof

Tempe, 6 februari 2018 07:26 | Door de redactie

Studio Ma uit Phoenix onthulde een conceptontwerp voor het Interdisciplinary Science & Technology Building op de Tempe Campus van Arizona State University (ASU). Dit gebouw ISTB-7 krijgt een constructie van kruislaaghout. Het verbruikt geen energie en wordt CO2-emissievrij.

Het gebouw wordt een bron van energie, water, koolstof en meer. Er worden duurzame technologieën gebruikt, waarvan een groot deel is ontwikkeld door ASU-wetenschappers met wie wordt samengewerkt in dit project. 

Enorm atrium
Het gebouw krijgt een enorm atrium met planten en water. Planten zuiveren de lucht en met biobased methodes wordt het regenwater gezuiverd en opgeslagen in tanks onder het gebouw. Zonnepanelen op het dak zorgen voor de stroomvoorziening, afvalwater wordt hergebruikt.  

Kruislaaghout
Voor de constructie wordt gelamineerd hout en kruislaaghout gebruikt, wat de CO2-uitstoot vermindert. Daarnaast komen er tegen de gevel panelen die koolstof opnemen en omzetten in voedingsstoffen voor de bodem.

Volgens architectenbureau Studio Ma worden deze dingen al gedaan, maar niet op deze schaal en op één locatie. Bij het concept-ontwerp zijn wetenschappers van de universiteit betrokken. Ook in het vervolgtraject zal dit het geval zijn. Het wordt gebouw wordt 34.000 vierkante meter groot. Naar verwachting wordt het project in 2020 opgeleverd.