Vakantieverademing in Garden Valley Lyang

Leeuwarden, 18 december 2017 09:44 | Door de redactie

Dat een stedenband meer betekent dan 'Ni hao' bewijst Garden Valley in het Chinese Lyang. Het vakantiepark is ontworpen door AchterboschZantman architecten uit Leeuwarden.

De Friese hoofdstad heeft sinds 2011 vriendschapsbetrekkingen met de stad, waaruit dit project is voortgekomen. En zien is samen verder bouwen, want er komt nog meer aan.

Accoya bruggen
Als uitvloeisel van de stedenband ging een groep Leeuwarder ondernemers op invitatie naar China. Dat vertelt architect Hans Achterbosch van AchterboschZantman architecten. ‘Ik was ook uitgenodigd en liet ons werk zien. Onze twee Accoya bruggen in Sneek vonden onze gastheren echt iets voor China (zie Het Houtblad 8/2008 en 1/2009.’ Zo gezegd is niet ook zo gedaan. Maar hier begon de zon van beginnersgeluk breeduit te stralen, toen Achterbosch opdrachtgever Chun Ming Zhong tegenkwam, wiens mond overliep van ecologie. Dat was heel verrassend, immers Chinezen marcheren milieukundig vooralsnog niet in de voorste gelederen mee.

Gerede twijfels
Wel zo verrassend was Zhongs mededeling dat hij Achterbosch al eerder had ontmoet. ‘Een jaar eerder maakte hij deel uit van de Chinese delegatie naar Leeuwarden en die had onze bruggen bezocht. Bij het treffen in China hadden we meteen een goede chemie, doordat ook voor ons ecologie een belangrijk uitgangspunt is.’ Zhong wilde een ecoresort bij zijn Liyang Garden Valley Resort Hotel (5 sterren) in zijn geboortedorp Liyang, nu een stad met 800.000 inwoners. Hij had al een eerste ontwerp van een Zwitserse architect, had daarover gerede twijfels en vroeg wat Achterbosch ervan vond. Die hoefde niet lang na te denken: hij zou het ‘anders’ doen. Zowel hij als ontwerppartner Bart Zantman hebben een avontuurlijk jeugd van boomhuttenbouw in de vlakke grasprovincie Friesland liggen en de Chinese locatie was meer dan geknipt om geschoren aan die hobby kapsel te geven. ‘In 2012 stuurden wij ons ontwerp - alles in hout -, Zhong antwoordde dat we onmiddellijk over moesten komen.’

Overweldigend uitzicht
Liyang ligt in het hart van de Gouden Driehoek, hemelsbreed een kleine 200 km ten westen van Shanghai. De andere twee hoekpunten zijn Nanjing 97 km ten noordwesten en Changzhou 64 km ten noordoosten. Shanghai ligt in een vlakte, Liyang heuvelt in bergen en bossen. Daardoor biedt het vakantieverademing aan Chinezen die lijden aan urbane stress en een doffe smogkuch. Ze kunnen frisse lucht tanken in dit drievlak der natuur, waarin vooral bamboebossen de groei uitmaken. Het is zo de toeristische achtertuin van 60 miljoen mensen, die gelukkig nog niet platge(t)reden is. ‘We hadden hier boomhuizen op houten kolommen voorgesteld. Dit had twee voordelen. Ze hebben zo een minimale voetafdruk. Daarnaast heb je hoog tussen de bomen een overweldigend uitzicht over het landschap met theevelden, vijvers en een meer. Met je handen kun je de bladeren haast aanraken.’ 

Garden Valley Lyang is spotlightproject op Het Houtblad.nl in december en januari. Lees hier het complete artikel.