Vaticaanse kapellen op Biënnale van Venetië

Venetië, 18 april 2018 15:44 | Door de redactie

Het Vaticaan liet tien kapellen ontwerpen voor de Biënnale van Venetië. De kapellen komen in het bos op het eiland San Giorgio Maggiore. Er zijn tien architecten uitgenodigd voor een ontwerp. Een ervan, de kapel van Foster + Partners, is in hout.

Architectenbureau Foster + Partners in Londen begon het project met de keuze voor een plek van bezinning. De architecten vonden tijdens een bezoek aan het eiland San Giorgio Maggiore een groene oase, waar twee volgroeide bomen samen het uitzicht op een meer omlijstten. 

Kruis als inspiratiebron
Vervolgens vonden ze inspiratie in hét symbool voor het christendom, het kruis. Uitgangspunt waren drie kruisen met daaroverheen een membraan gedrapeerd. Na verloop van tijd evolueerde de kapel tot een constructie met masten en kabels en een raster in hout die door het landschap slingert. 

Met deze kapel wilden de architecten een plek creëren die voorbijgangers uit de dagelijkse werkelijkheid haalt voor een moment van bezinning.  

De 16de Biënnale van Venetië heeft het thema Freespace en gaat op 25 mei van start. Het publiek kan de kapellen daarna bezoeken van 26 mei tot 25 november. 

Beeld: Foster + Partners