Velodroom in Mondorf-les-Bains

Mondorf-les-Bains, Luxemburg, 2 oktober 2018 09:00 | Gerard Vos

Op het platteland van Luxemburg - vlakbij Mondorf-les-Bains - verrijst een state-of-the-art wielerbaan.

Deze landmark wordt bij een eveneens nieuw te bouwen sportcomplex gebouwd en is inclusief klimhal en zwembaden. Het centrum en de wielerbaan komen van de hand van Mecanoo en het Luxemburgse Metaform. Het was voor de architectenbureaus zaak om eenheid te creëren en de verschillende disciplines zo goed mogelijk samen te brengen.

Landmark

Door een oplopend landschap te bedenken komen de zwembaden en de hal nu verzonken te liggen, hierdoor krijgt wielerbaan meer de nadruk en fungeert als landmark. Voordeel van de ondergrondse ruimte is dat er minder materiaal nodig is. Daarnaast verbetert de energieprestatie van het gebouw. 

Velodrome in Mondorf-les-Bains 2

Drie tunnels

De hoofdingang ligt aan een centraal plein en kan de bezoeker te voet bereiken. Door een eenvoudige en heldere geometrie vinden de bezoekers hun weg naar de drie hoofdfuncties van het gebouw. Op de begane grond is het sportgedeelte, op de eerste verdieping is de wielerhal en het zwembad. Door middel van drie tunnels is de velodroom te bereiken - vanuit de kleedkamers, vanuit de lobby en vanuit de kantoren van de Luxemburgse Fiets Federatie.

Lichtstraten en glazen facades zorgen voor een optimale daglichttoetreding. Verder zijn er groene daken en zonnepanelen toegepast. De kosten voor het gebouw en wielerbaan zijn in totaal 65 miljoen euro. De velodroom is 9.000 m2 groot, de hal 2.200 m2 en het aquacenter beslaat 3.200 m2.

Hout

Op het moment van schrijven is nog niet bekend welk hout voor de wielerbaan gebruikt zal gaan worden. Gebruikelijk is om dennenhout voor binnenbanen te kiezen en voor de buitenbanen Accoya te gebruiken. De overdekte wielerbaan van Omnisport Apeldoorn is daarentegen gemaakt van Accoya.

Beeld: Mecanoo