Villa te Son en Breugel

Son en Breugel, 26 maart 2019 21:03 | Nathan Strik

In Son en Breugel staat een villa met een ruime opzet en mooie verbinding tussen binnen en buiten. Uniek is de constructie én afwerking in Iroko.

In samenspraak met de particuliere opdrachtgever is ruim de tijd genomen om samen tot een ontwerp te komen. Het echtpaar had tussen de fasen van het ontwerpproces steeds een ingelaste pauze van drie weken waarin onderzoek en reflectie kon plaatsvinden.

Voordeel hiervan was dat de opdrachtgevers nauw betrokken bleven bij elk stadium en eenmaal gemaakte beslissingen niet meer werden herroepen. Uiteindelijk bespaarde dit zowel tijd, als kosten.

Proces en constructie

Het project bracht een gelegenheidssamenwerking tussen Daan ter Avest (architect) en Lies Willers (interieurarchitect en ruimtelijk ontwerper) tot stand. Ze zorgden in het eindresultaat voor een samenspel tussen exterieur en interieur, vanwege het materiaalgebruik.

De spantconstructie van gelamineerd Iroko articuleert de ruimte, waarbij het interieur ingezet wordt om ruimten te creëren. Bij de entree vormen eikenhouten kasten de scheiding tussen gang en werkvertrekken. Door de nauwe samenwerking worden architectuur, constructie en interieur in een natuurlijke harmonie verenigd.

De kozijnen en gevelbekleding zijn ook uitgevoerd in Iroko en zorgen voor balans in het ontwerp.

(Foto’s: Mike Bink / MAS Architectuur)