Vlotwateringbrug klaar voor bewoning

Monster , 28 oktober 2015 08:37 | Door de redactie

Begin oktober is de Vlotwateringbrug in het Westland in gebruik genomen. In deze vleermuisbrug, een ontwerp van NEXT Architects, zijn lamellen van Afrikaans padoek verwerkt.

De brug ligt op een vliegroute van verschillende soorten vleermuizen. Het ontwerp biedt op drie onderdelen verblijfplaatsen. In het brughoofd bevindt zich een winterverblijf. Zowel aan de onderzijde van het brugdek als in de balustrade van metselwerk zijn zomerverblijven te vinden. ‘Een schoolvoorbeeld van hoe een functioneel object ook de natuur kan dienen,’ zegt vleermuisexpert Marcel Schillemans van de Zoogdiervereniging.

Poelzone
De brug, ontworpen in opdracht van de gemeente Wateringen, slingert op een verrassende manier tussen twee percelen door en markeert de entree van de Poelzone, een gebied in het Westland tussen’s-Gravenzande, Naaldwijk en Monster. Op het hoogste punt maakt de brug een bocht voor een open zicht het gebied in. Aan de andere zijde geeft de openheid van de houten lamellen een sterke relatie met het water en de oevers.

Afrikaans padoek
Met een lengte van 25 meter overspant de boogconstructie de hele Vlotwatering. Om het S-vormige dek te ondersteunen, is een drukboog schuin onder de brug gelegd. De houten lamellen zijn van onbehandeld Afrikaans padoek, dat mooi vergrijst. Voor dit rechtdradige hout is gekozen omdat het weinig splintert en vervormt, aldus NEXT Architects.

Finalist ARC15
De Vlotwateringbrug is overigens een van de finalisten voor de ARC15 detailaward, samen met de Markthal van MVRDV en McDonalds Rotterdam van Mei architects and planners.