Waddenbelevingspunt in vuren

Den Oever, 14 mei 2018 09:35 | Door de redactie

Een uitkijkplatform in de Waddenhaven in Den Oever is vervangen door een Waddenbelevingspunt. De gevel bestaat uit grenen lamellen. Het hout is afkomstig uit het nabijgelegen Robbenoordbos.

Het Waddenbelevingspunt is een ontwerp van Knevel Architecten uit Amsterdam in opdracht van de gemeente Hollands Kroon. Het is te vinden aan de noordkant van Den Oever bij een kwelder. Na hoogwater blijft telkens een laagje modder achter, waardoor de grond erg vruchtbaar is. Dit zorgt voor de aanwezigheid van bijzondere vogelsoorten. Vogelaars kunnen er dan ook hun hart ophalen.

Ronde vorm
Het nieuwe bouwwerk biedt bezoekers aan de ene kant bescherming tegen weersinvloeden, aan de andere kant dient het als basis voor het uitkijken: bezoekers kunnen erop leunen, het als statief voor camera of verrekijker gebruiken of erachter schuilen en ongezien naar de vogels turen. Door de ronde vorm biedt het onbelemmerd zicht op de omgeving. Voor de minder professionele vogelaars informatie over de omgeving en de vogelsoorten beschikbaar. 

Inlands hout
VolkerWessels deed de detailengineering en heeft de toren in de constructiewerkplaats gefabriceerd. De constructie bestaat uit twee ronde bordessen met een doorsnede van circa 8 en 10 meter. Ze zijn te bereiken via een loopbrug van 23 m lang. De bekleding van de bordessen is van inlands hout, voor de rest van het uitkijkpunt zijn andere materialen gebruikt. 


Bron beeld: Knevel Architecten