's Werelds eerste gebouw in hardhouten kruislaaghout

Oldham, 6 juli 2017 10:20 | Door de redactie

In het Engelse Oldham staat het eerste gebouw ter wereld dat is gemaakt van kruislaaghout uit hardhout: Maggie's Oldham, een zorgcentrum voor kankerpatiënten. Het ontwerp is van architectenbureau de Rijke Marsh Morgan (dRMM).

'Dit is een cruciaal moment voor de moderne architectuur en de bouw,' zegt dRMM, dat samenwerkt met de American Hardwood Export Council (AHEC). dRMM koos voor Amerikaans tulpenboomhout vanwege de positieve invloed van hout op de gezondheid en vanwege de schoonheid van dit hardhout. Ook blijkt kruislaaghout uit hardhout sterker te zijn dan de variant uit zachthout. Daarnaast is het lichter in gewicht. Het Houtblad is kort geleden bij het project gaan kijken. In het augustusnummer volgt een uitvoerige beschrijving van dit revolutionaire project.

Luciferdoosje op poten

dRMM-medeoprichter Alex de Rijke typeert het ontwerp als een luciferdoosje op poten met een gat in het midden, waaruit een boom groeit. De constructie van het gebouw bestaat uit ruim twintig vijflaagse panelen met een dikte van 100 mm. Ze variëren in lengte van 0,5 tot 12 m. In totaal bevat Maggie's Oldham 27,6 kuub Amerikaans tulpenboomhout.
In het midden maakt een golvende glazen wand de boom zichtbaar. In de tuin onder het gebouw kun je door het gat naar boven kijken.

Amerikaans tulpenboomhout

Centraal in Maggie's Oldham staat een ronde keukentafel, waaraan personeel en bezoekers een kopje thee kunnen drinken en gesprekken met elkaar voeren. Deze Maggie's zijn in het Verenigd Koninkrijk in de buurt van specialistische kankercentra en bedoeld om praktische en emotionele ondersteuning te geven aan kankerpatiënten en hun familie en vrienden.
Ook de keukentafel is gemaakt van gerecycled Amerikaans tulpenboomhout. De buitengevel bestaat uit verduurzaamd Amerikaans tulpenboomhout. 

Houtinnovatie
dRMM-medeoprichter Alex de Rijke houdt zich al dertig jaar bezig met houtinnovatie. Samen met AHEC en Arup kwam hij tot de ontwikkeling van kruislaaghout uit hardhout. Dat leidde in het laatste decennium tot projecten als de Timber Wave, Out of the Woods, Endless Stair en The Wish List. Europees directeur David Venables van AHEC: 'Al onze eerdere projecten zijn belangrijk, maar dit zorgcentrum bewijst dat een gebouw uit kruislaaghout van Amerikaans tulpenboomhout mogelijk is. Bovendien is er gebouwd met een strikte begroting en in recordtempo.' dRMM is van plan het hardhouten kruislaaghout vaker te gebruiken, onder meer voor de bouw van universiteitscampussen en gezondheidscentra. De houtrevolutie is begonnen!