's Werelds grootste houten gebouw komt op Brainport Eindhoven

Eindhoven , 11 januari 2018 10:03 | Door de redactie

Op Brainport Eindhoven verrijst volgend jaar The Dutch Mountains met een constructie van kruislaaghout. Het supercirculaire gebouw wordt het grootste houtproject ter wereld.

The Dutch Mountains wordt een spectaculair gebouw met een eigen signatuur, getuige de adembenemende impressies. In de houtbouw kunnen zich grote en kleine bedrijven vestigen en er wordt gedacht aan een hotel. 

Landscraper
De houtbouw met CLT-constructie wordt maar liefst 440 meter lang. In plaats van te wedijveren met de hoogste gebouwen ter wereld, kan deze landscraper zonder moeite worden opgenomen in een lijst met een nieuwe generatie langste gebouwen, leggen de initiatiefnemers Studio Marco Vermeulen, BLOC en Urban Xchange uit. Op het hoogste punt is The Dutch Mountains 45 meter hoog. In het midden komt een park van een hectare groot dat is afgeschermd van de snelweg.

Alledaagse activiteiten
In deze werkomgeving van de toekomst wordt werken gecombineerd met alledaagse activiteiten, zoals eten, boodschappen doen en ontspannen. Het hightechgebouw wordt een klein dorp met onder meer restaurant, een café, fitness, kinderopvang, supermarkt en expositieruimte. De koppen van het gebouw lenen zich voor huisvesting van grotere bedrijven, terwijl het middendeel geschikt is voor kleinere bedrijven en start-ups. Zij delen de gemeenschappelijke voorzieningen, waartoe bijvoorbeeld ook conferentieruimtes behoren. Het uitgangspunt is niet het gebouw, maar de gebruikerservaring. 

Hotelkamers 
Ook komt er een hotel voor kort en langer verblijf, bijvoorbeeld voor bezoekers en tijdelijk personeel. Bedrijven en potentiële huurders hebben zich al verbonden aan het initiatief. De meeste voorziening zullen openbaar toegankelijk zijn en ook buiten kantooruren open zijn. 

Dek van schip
Het dak fungeert als het dek van een schip en is vanaf elke werkvloer en hotelverdieping toegankelijk. Daar is zicht op het gebouw, de binnentuin en vooral op de omgeving. De beloning voor een klim naar de top is het skyrestaurant. Verder zijn er maximaal 1.500 parkeerplaatsen in het gebouw gereserveerd die aan het zicht worden onttrokken. 

Lobby
Op 4,5 meter boven het maaiveld ligt de lobby met de entrees en recepties van de bovengelegen bedrijven. Hier zijn tevens de voorzieningen, die grenzen aan het groene binnengebied. Uitkragende balkons geven toegang tot het park. Het gebouw is zelfvoorzienend met gesloten kringlopen op het gebied van energie, water, afval en materialen. Het gebouw is naar verwachting in 2020 klaar.